Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Varför älskar moderaterna kärnkraft?

I ärlighetens namn, det gör vi inte. Det vi däremot älskar är när nya företag kan etablera sig och när gamla företag kan växa. Vi älskar när det går bra för Sverige och vi älskar genomtänkta och rationella lösningar till svåra problem. Den bästa lösningen är kanske inte alltid den roligaste. Det kanske inte är det man väljer att stå på barrikaderna för. Men vill vi verkligen att svensk politik ska styras av vad som är roligt för stunden?

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Tagen av Axel Storckenfeldt Bild: Axel Storckenfeldt
Tagen av Axel Storckenfeldt Bild: Axel Storckenfeldt

Ett flertal nya innovationer är på framfart som förhoppningsvis kommer kunna revolutionera vårt elsystem. Det ser jag framemot. Utvecklingen av ny teknologi sker i en rasande takt och jag är övertygad om att vi en dag inte kommer behöva kärnkraften. Den dagen är dock inte kommen.

Regeringen, C och V sa i torsdags nej till Moderaternas förslag om att rädda Ringhals 1. Det är ett stort ansvar de nu får axla för kommande elproblem i Sverige. Flera problem har redan börjat visa sig. Företag hindras från att etablera sig och växa i södra Sverige samtidigt som vi måste ställa om hela fordonsflottan och industrin till fossilfritt. I somras var man tvungen att köra igång Karlshamnsverket, ett reservkraftverk som bränner olja, på grund av elbristen. Man klarade inte av elförsörjningen i södra Sverige och det uppstod en elkris mitt i sommaren, vilket ska vara den mest stabila tiden på året för vårt elsystem. Det här är den verklighet som regeringen, C och V gör allt för att ignorera.

Regeringen försöker dessutom regelbundet vilseleda svenska folket med svaret att vi har ett enormt elöverskott som gör det möjligt att exportera el till andra länder. På pappret stämmer det regeringen säger, men i verkligheten har vi elbrist i södra Sverige, där 85% av alla bor. Vattenkraften i norr genererar tillräckligt för att det ska bli ett elöverskott att sälja, men kraften når inte fram i söder vilket skapar stora problem. Detta beror på att det är för trångt i ledningarna och tyvärr är det inte helt enkelt att bygga ut elnätet. Enligt Svenska Kraftnät tar det 10 år att bygga en ny kraftledning, vilket är alldeles för lång tid att vänta när vi redan har en lösning på plats här och nu.

Hela Sveriges elsystem bygger på vattenkraften i norr och kärnkraften i söder vilket är hela anledningen till att elledningarna ligger där de ligger. Förstår man det blir problembeskrivningen plötsligt mycket mer begriplig. Att ta bort kärnkraften helt lämnar södra Sverige chanslöst.

För att vi ska klara klimatomställningen så krävs mycket mer el än vad vi har idag. En vacker dag kommer en eller flera nya lösningar etableras som uppfyller Sveriges elbehov och gör kärnkraften obsolet. Fram tills att lösningarna finns på plats är det dock inte läge att avveckla fullt fungerande reaktorer som med små medel hade kunnat hållas i drift till 2036.

Så varför älskar moderaterna kärnkraft? Det gör vi inte. Vi älskar genomtänkta och rationella lösningar till svåra problem. Idag behövs kärnkraften och även om ingen annan kommer göra det så är vi beredda att stå på barrikaderna för Ringhals 1.