Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Maria Haldesten: Varbergs vilsegångna får missförstår festhälsning

Varberg önskade Eid Mubarak – med lite goda Coronaråd. Du kan aldrig ana vad som hände sedan...

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Jodå, några blev berättigat glada och tacksamma - för egen del eller andras. Det är ju trots allt en mycket stor högtid för en minoritet av våra invånare.

Tyvärr tog det inte många sekunder innan sinnet – och missunnsamheten – hade runnit till hos en del medborgare. Så även hos några politiker.

”Va fan” hör till de mildare reaktionerna. Det säger en del om den utförsbacke som väntade.

Att en sansad medborgare gav en diskret vink om att Kristi Himmelfärdsdagen sammanfaller med Folknykterhetens dag hjälpte inte hela vägen.

Om någon blodhund till och med sniffade sig till ”islamisering” i festhälsningen? Jo, även den rutan i rasism-bingon blev fylld...

Lite extra flitig i trådarna var en kyrkopolitiker från SD (som tidigare suttit i kultur- och fritidnämnden). Vederbörande tyckte sig se hälsningen och smittskyddsråden som ett tecken på bristande respekt för kristna medborgare.

”Kan ju också vara så att de gör så här för att reta svenska medborgare” skrev en uppbragd Marie Petzäll.

Att religionsfriheten är en grundlagsskyddad rättighet har kanske gått henne och en del andra förbi – liksom att en svensk medborgare kan vara exempelvis muslim eller ateist likaväl som kristen?

Andra upprörda, som antingen har problem med läskunnighet eller minne, lät antyda att Varbergs kommun minsann inte hade önskat Glad Påsk.

Men det hade kommunen – på liknande sätt. Alltså med välvilliga smittskyddsråd. Kryddat med en särskild ”glad och frisk” hälsning från både kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil och kommundirektör Carl Bartler.

Att drivkraften bakom dessa hälsningar har varit att tala om för alla firare att man inte kan göra som vanligt är ett sorgligt faktum. Men att kommunen både respekterar traditioner och hälsoråd råder ingen tvekan om. Varberg önskade till och med Glad Valborg – med ett videoklipp på Varbergs kammarkör sjungandes Längtan till Landet.

Att vi är många som längtar till bättre tider är givet. Men till dess får vi anpassa oss. Att Varbergs kommun gör sitt för att påminna oss om vad som går an är förstås alldeles utmärkt.

De som är oförmögna att önska sin nästa och med-medborgare en glad högtid är däremot en skam för Varberg. De kostar dessutom skattebetalarna pengar – eftersom kommunens FB-ansvarige tydligen måste ägna helgdagar åt att rensa kommentarsfälten från ogräs.

Eid Mubarak!