Varberg lockar med bygge på lösan sand

Huspriser på Getterön får extra uppsving när oansvarigt otydlig kommunpolitik blundar för behov av klimatanpassning.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 21/3. Getterön erbjuder tillfällen till synd. Allt börjar vid Naturum, där man kan spana på fåglar medan lättjan sprider sig i kroppen. Nästa anhalt är rökeriet. Det är där frosseriet gör sig påmint. Längst ut på ön når färden sin kulmen. Havet är inbjudande och klipporna ljuvliga. För att inte tala om det där Huset som väcker begär och avvund.

På Getterön finns många exempel på måste ha-fastigheter, vilket förra veckans race mot fantasipriser påminde oss om. En liten sommarstuga med havsutsikt gick för 8,5 miljoner kronor.

Kanske ville den nye ägaren bara ha just en fin liten stuga. Men det är ingen hemlighet att många av husspekulanterna på Getterön är ute efter mer. De hoppas på att på riva fritidshuset och ersätta det med en läcker villa. Allt som krävs är att Varbergs kommun ger klartecken för utökade byggrätter. Och visst är kommunen lite sugen.

ANNONS

Varberg har växtvärk och att kunna bygga åretrunthus på attraktiva och samtidigt stadsnära Getterön vore förstås steg på vägen mot bostadsbristens lösning. Men entusiastiskt planskissande från kommunens sida skall inte förväxlas med någon sorts garanti om bygglov. Det finns högst påtagliga hinder mot omvandling av fritidshusområden på Getterön.

Det finns många skäl till att planarbetet på Getterön är komplicerat. Översvämningsrisken är dock den mest uppenbara.

Samtidigt som politiker på global nivå tampas med överenskommelser om åtgärder som kan bromsa utvecklingen, måste politiker och tjänstemän på lokal nivå ta ansvar för klimatanpassning. De ska genom medveten planering minska samhällets sårbarhet.

Hallandskusten är inte bara en av de delar av landet där det råder ett särskilt stort bebyggelsetryck, den tillhör också de områden som riskerar att påverkas starkt av havsvattennivåhöjningar och kusterosion. Därför har Länsstyrelsen förstört både en och annan byggfest genom att påminna om vikten av säkerhetsmarginaler. När en kommun skall detaljplanera för ny bebyggelse bör den utgå från ett värsta scenario.

Men, om någon rik dåre vill bygga sitt hus på lösan sand, bör det inte stå honom fritt? Kan man inte bara låta vederbörande ta smällen i den händelse att hans nybygge rasar när slagreg­net öser ner, vattenströmmarna kommer och vin­dar­na störtar sig mot hans hus?

ANNONS

Så brutalt enkelt var det kanske på Jesu tid, men så fungerar det inte i en modern svensk kommun.

Kommunen är skyldig att låta lokalisera ny bebyggelse till ”mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till människors hälsa och säkerhet och med hänsyn till risken för översvämning och erosion”.

Om Varberg planerar för byggande på mark som pekats ut som riskområde löper kommunen i sin tur risk för framtida skadeståndsanspråk. Dessutom, den dag högt vattenstånd i kombination med skyfall ställer till kalabalik på Getterön lär, liksom vid tidigare översvämningar i Halland, stora samhällsresurser behöva sättas in för att rädda läget. Kort sagt, är kommunen slarvigt frikostig med byggrätter, kan den där lyxvillan bli varje varbergares problem.

Getterön väcker lustar. Men en del måste tyvärr tyglas.

ANNONS