Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Vansinnet i USA kan hända också i Sverige

Ledare 8/1. Vansinnet efter valet i USA, med en president som vägrar erkänna sitt nederlag, kulminerade på onsdagen med att anhängare till Donald Trump stormade kongressbyggnaden Kapitolium.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Supporters of President Donald Trump climb the West wall of the the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana) DCJL150 Bild: Jose Luis Magana
Supporters of President Donald Trump climb the West wall of the the U.S. Capitol on Wednesday, Jan. 6, 2021, in Washington. (AP Photo/Jose Luis Magana) DCJL150 Bild: Jose Luis Magana

Något så oerhört har inte skådats i ett demokratiskt land och frågan som måste utredas är om någon eller några underlättade för demonstranterna att ta sig in i byggnaden. Kongressens bekräftande av elektorsrösterna fick avbrytas, men på torsdagsmorgonen slogs klubban i bordet att Joe Biden vunnit presidentvalet. Nu finns inget hinder i vägen för tillträdandet den 20 januari.

Donald Trump har ända sen valet, ja egentligen ännu längre, uppviglat sina anhängare och han hävdar fortfarande att valutgången inte är korrekt. Inför den 6 januari har han tydligt bett sina anhängare att protestera utanför Kapitolium, så det är anmärkningsvärt att det tog ett antal timmar för polis och nationalgarde att återfå kontrollen. Signalerna om att det skulle uppstå ”problem” har ju varit mer än tydliga.

Efter kongressens godkännande av Biden har Trump nu lovat att lämna över makten på ett ordnat sätt. Det meddelade han på en medarbetares twitterkonto, eftersom Twitter stängde Trumps eget under oroligheterna, också det uppseendeväckande när det handlar om en sittande president.

Det finns så många orimligheter och mycket att förvåna sig över efter det amerikanska valet att de flesta runtom i västvärlden baxnar. Det som ingen trott varit möjligt i demokratins högborg har överträffat allt det man befarat. Trumps fyra år vid makten har egentligen varit steg på vägen mot det bittra slutet, men att det skulle sluta såhär har ingen velat tro i sin vildaste fantasi. Trots att signalerna egentligen varit närmast övertydliga.

Det alla demokratiska länder måste lära sig av debaclet i USA är att även det mest otroliga och osannolika faktiskt kan hända. Folket kan välja en president som visar sig vara mer eller mindre en galning. Följderna av det är svåra att räkna ut, men lär inte leda till ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle med minskade klyftor. Ojämlikheten måste minska om samhället ska klara att vara demokratiskt och öppet.

Vi måste alla lära oss att se faran med odemokratiska krafter och hur de gör sina vinningar, inte minst på sociala medier. Trump har använt Twitter som sin egen megafon och det är först det senaste året som Twitter märkt, eller till och med strukit, hans mest kontroversiella tweets. Partier, politiker och samhällsintresserade medborgare måste ta signalerna på allvar och gå till motattack mot de fascistiska aktörerna.

Att ge lillfingret till ett parti och dess politiker med dessa tendenser riskerar att sluta med att de tar hela handen och resten också. Kan det hända i ett demokratiskt land som USA kan det hända överallt om vi inte är vaksamma. Att som M och KD tro att man kan ”hantera” ett parti som SD och deras än värre kusiner är aningslöst.