Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malin Lernfelt: Vandelspröva den som vill ha en importfru

Människor som misshandlar och kränker sin partner ska inte obehindrat kunna hämta hem nya offer.
Eftersom de flesta inte kan svenska och är rädda för att bli utkastade ur landet håller de tyst och lider. Och de som inte gör det körs på porten och ersätts ofta av en ny importfru. Det finns män som hämtat upp till nio thailändska kvinnor, som om de vore förbrukningsvaror. Trots att männen i vissa fall dömts för kvinnofridsbrott mot de tidigare fruarna får de fortsätta som om inget hänt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 6/5. Bland de största grupperna som fått uppehållstillstånd i Sverige de senaste åren är anhöriginvandrare. Bland dem är i sin tur gruppen nyetablerade relationer enskilt störst. Det betyder individer som kommer till Sverige för att gifta sig med en svensk medborgare. I Migrationsverkets statistik kan man se att 2018 kom 1 313 personer från Thailand i den kategorin, över 500 kom från Filippinerna och nästan lika många från Ryssland.

I många av dessa fall handlar det om kvinnor som kommer till Sverige lockade av tanken på ett bättre liv och möjligheten att kunna hjälpa till och försörja den fattiga familjen i hemlandet. Männen de gifter sig med förväntar sig i sin tur att få en duktig hushållerska och mycket sex. Det framgår av studien ”Broken dreams of a better life in Sweden” som gjordes 2018 och är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och Boromarajonani College of Nursing i Udon Thani i Thailand.

I studien intervjuas 40 thailändska kvinnor som bott i Sverige i minst fem år och som lever eller har levt tillsammans med en svensk man. Bilden som tonar fram är mörk. I hälften av fallen uppger kvinnorna att de blivit psykiskt eller fysiskt misshandlade. En liknande verklighet beskrivs i tidningen Expressens granskning av ”fruimport” som nyligen publicerats. Varje år kontaktar hundratals utländska kvinnor som kommit hit för att gifta sig med en svensk man Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) efter att de utsatts för övergrepp. Kvinnojourerna tror dessutom att det finns ett stort mörkertal.

Opinionsbildare och politiker lyfter nu en idé om vandelsprövning - liknande den som finns när någon söker medborgarskap, vid anknytningsinvandring av nyetablerade relationer.

Det är en fullt rimlig idé. Människor som misshandlar och kränker sin partner ska inte obehindrat kunna hämta hem nya offer. Och kvinnor som kommer till Sverige med en dröm om kärlek och ett bättre liv ska inte riskera att hamna i våld och misär.