Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista måltiden på restaurang Höjden på Apelviks höjd. Bild: Annika Karlbom
Sista måltiden på restaurang Höjden på Apelviks höjd. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Valfläsk blir nästa rätt på restaurang Höjden

Ledare 12/10. Mindre än en och en halv månad efter att den sista måltiden serverades på restaurang Höjden i Varberg har Alliansen i Varberg kommit på bättre tankar. Budgeten för valåret 2022 innehåller medel för att kunna återöppna de nedlagda restaurangerna, förutom Höjden även i Rolfstorp och Tvååker.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att det närmar sig val är högst sannolikt orsaken till att Alliansen nu gräver djupare i plånboken. Kanske var man inte beredd på de många protesterna kring nedläggningen, det är ändå verksamheter som en kommun inte måste tillhandahålla enligt lagen.

Men mat är alltid viktigt och ligger nära människors hjärtan, och samvaron därtill är förstås ännu viktigare efter en lång isolering på grund av pandemin. Mat har betydelse för hälsan, men nästan lika viktigt är allt runtomkring själva måltiden: trevligt sällskap, trevlig dukning och lugn miljö.

Man kan ana att särskilt Centerpartiet har tryckt på för att hitta lösningar. C har varit konsekventa hela tiden sedan en nedläggning började diskuteras, men där har den moderate ordföranden i socialnämnden, Erland Linjer, varit starkare och hänvisat till ekonomin. Att sedan KD och L börjat svaja ju närmare nedläggningen man kom visar att beslutet vilade på en svag grund.

Det är förstås positivt för alla de äldre som berörs att beslutet nu dras upp, men frågan är varför eftertankens kranka blekhet skulle behöva sex veckor på sig. Det är alltid krångligare att starta upp verksamheter igen efter att de lagts ner. Samtidigt finns nu en chans att göra restaurangerna bättre och kanske rentav billigare. Är politikerna till exempel säkra på att de beräkningar som gjorts kring kostnaderna är rättvisande?

Alliansen avsätter alltså pengar i sitt budgetförslag, men ingen verkar ännu kunna säga när restaurangerna kan öppna igen. Förvaltningen får nu utreda hur nyöppningen ska gå till. Att det kommer att serveras valfläsk på restaurangen är tämligen uppenbart. Det är klokt, om än senfärdigt, av Alliansen att skaka fram pengar till restaurangerna. Som tidigare skrivits i HN-ledare kan debaclet efter nedläggningen bli en black om foten för Alliansen i Varberg. De har ingen egen majoritet i kommunfullmäktige längre, sedan Mikael Bonde bytte parti. Att då vara populistiska när ett valår har börjat är sannolikt nödvändigt.

Detta har nog kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) insett och därför skakat fram pengar. Kanske har hon också tagit sin partikollega och ordförande i socialnämnden, Erland Linjer, i örat för att få till ett bättre allianssamarbete i socialnämnden. Frågan är varför det skulle behöva ta så lång tid att komma på denna lösning. Det verkar ha saknats en insikt i att matserveringarna har haft en stor social betydelse. Men, bättre sent än aldrig, som det brukar heta.