Vaccineringen kräver ökad samordning

Ledare 21/1. Det talas och skrivs mycket om vaccin och vaccinering just nu. Det är förstås inte konstigt, när en världsomfattande sjukdom ska bekämpas samtidigt i alla länder, något ingen varit med om förut. Det märks förstås, genom olika strategier i olika länder men också inom länder.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Bild: Kallestad

Sverige är ett decentraliserat land i så måtto att det är de 21 regionerna som styr vården i sin region, och där inkluderas förstås vaccineringen.

Halland har uppenbarligen startat för långsamt. Enligt siffror som TV4 sammanställt ligger Halland bland de regioner som inte vaccinerat så många, bara 31 procent av de levererade doserna har använts enligt mätningen som presenterades under tisdagen. Bara Värmland är sämre. Grannlänet Jönköping är däremot bäst i klassen och har använt hela 90 procent av det vaccin man fått sig tilldelat.

Hälso- och sjukvårdsdirektören i Halland, Martin Engström, hade en konstig förklaring till att Halland vaccinerat så få. Han menade att Region Halland valde att prioritera själva vårduppdraget eftersom smittspridningen ökade och så många blev sjuka. Där borde ju Halland inte vara annorlunda än någon annan region, vårduppdraget måste alltid prioriteras. Det är väl snarare själva planeringen och framförhållningen som inte fungerat. Vaccinet kom tidigare än beräknat och det tog tydligen Region Halland på sängen.

ANNONS

Först fick personer med hemtjänst besked om att de skulle bli vaccinerade hemma i bostaden, sen togs det tillbaka vilket skapade irritation och frågor. Att få åka gratis till vårdcentralen är knappast en tröst, det är att utsätta personerna för smitta i onödan. Vårdtagarna behöver beställa tid för vaccineringen, vilket skapar praktiska problem. Illa skött, Region Halland!

Att vaccinera ett helt land kräver mer samordning än vad Sverige hittills lyckats åstadkomma. Det duger inte att vissa regioner (bland annat Dalarna) vägrar använda vaccinet förrän staten garanterat att läkemedelsförsäkringen gäller. Det duger inte att vissa regioner använder allt vaccin, medan andra tjuvhåller på doserna. Eftersom vaccinerna är helt nya är det inte svårt att begripa att leveranserna kan bli försenade och fördelas ojämnt.

Sen har vi huggsexan om doserna när alla vill hamna först i kön. Folkhälsomyndighetens uppdelning i olika faser måste gälla, men det är många som försöker köra om av mer eller mindre välgrundade skäl. Värst är nog NU-sjukvården i Västra Götaland där sjukhusledningen tyckte de skulle få sina doser samtidigt som prioriterad vårdpersonal. Sjukhusledningar jobbar sällan eller aldrig ute ”på golvet” och har oftast möjlighet att jobba hemifrån. Där gjorde sjukhusledningen på Sahlgrenska en helt annan bedömning och följer prioriteringsordningen. Något annat är orimligt för att en i grunden unik situation ska kunna fungera.

ANNONS
ANNONS