Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Vårbudgeten kan snabbt bli skåpmat

Att rädda företag är att rädda liv.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Maktlösa, utsatta och oroliga. Så känner sig många företag i Varberg och Falkenberg just nu. Den känslan kan inte ens en unikt stor vårbudget helt råda bot på. Trots att målgruppen för flera satsningar är just alla kämpande företag.

– Det hjälper inte att man rear heller, säger en butiksägare i Varberg dystert.

Kommer hon nu att få tillräckligt av den ”cash i kassan” som Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson talade om för bara några dagar sedan?

– Livlinan är inte tillräckligt lång, varnade Moderaternas Elisabeth Svantesson under riksdagens budgetdebatt.

Samma besked kom från Svenskt Näringsliv, som efterlyste ett stöd för fasta kostnader av samma typ som finns i grannländerna. När Kristdemokraterna pressade Emil Källström (C) på den punkten var beskedet:

– Vi skulle behöva se om vi bredda detta, vi tittar på om vi kan ta ytterligare steg inspirerade av Danmark och Norge.

Trycksvärtan har alltså knappt hunnit torka på budgetöverenskommelsen innan man börjar skissa på nya stödåtgärder. Men i viruskrisens tid är allt föränderligt.

Att oppositionen, som har fått många klappar på axeln för sin samarbetsförmåga i övrigt, såg sin chans i debatten är förståeligt. Att försöka överglänsa regeringen med stödpaket är ett sätt att visa handlingskraft. Ivrigaste bävern i den grenen var kristdemokraternas Jakob Forssmed.

Kanske har partiet, med viss rätt, upplevt sig hamna i skuggan. Ebba Busch (KD) försök att få uppmärksamhet genom kritik mot S-svek mot landets äldre var dock inte helt klockrent. Det råkar ju vara ett annat styre i den region där flest äldre drabbats av smittan.

Den regionen, Stockholm, har för övrigt presenterat en något udda ”livlina”. Finansborgarrådet Iréne Svenonius (M) berättade i lokalradion om att man öppnar en gåvofond. Dit kan privatpersoner donera pengar för inköp av exempelvis munskydd och plastförkläden.

Låt hoppas att region Halland håller sig för god för den sortens gester. Tiden kräver kreativitet - men det finns gränser.

Regeringen och stödpartierna markerade dessutom väldigt tydligt att resurser inte skall vara något hinder för en region eller kommun när det gäller att införskaffa exempelvis nödvändig skyddsutrustning.

De privatpersoner som kan och vill gör i stället klokt i att bidra till att hålla efterfrågan uppe på varor och tjänster. Skattefinansierad verksamhet stöds bäst nu - och på sikt - genom att den skattegenererande sektorn hålls igång.

I Falkenberg och Varberg har kommunerna hittat olika sätt att bidra till det. Presentkort för shopping, sänkta hyror, slopande av vissa avgifter är sådana exempel.

Med vårbudgeten höjs taket för statens utgifter med hela 350 miljarder kronor, för att möjliggöra fler åtgärder framåt. Och handlingsutrymme lär behövas. Dels för att behovet av nya räddningspaket bevisligen kan öka snabbt, dels för att ge företagen en hoppingivande signal om att deras överlevnad är viktig för hela samhället. Inte bara virus hotar liv och hälsa – det gör även en djup ekonomisk kris. Den insikten är viktig.