Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
STOCKHOLM 2015-07-27 Vete växer på en åker utanför Stockholm. Trots busvädret i sommar så är det inte så pjåkigt ur bondens perspektiv - skördeläget ser bra ut i Sverige som helhet. Fast jordbruket betyder allt mindre för vår ekonomi numera. Foto: Marcus Ericsson / TT / kod 11470 Bild: Marcus Ericsson/TT

Sven Eric Jansson, Centerpressens Nyhetsbyrå: Våras det för de gröna näringarna?

Sommarens väder visar också på behovet av en stärkt svensk krisberedskap, vilket inkluderar försörjningstryggheten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 17/9. Det är väl länge sedan de gröna näringarna var så aktuella i den allmänna debatten som i år. I en kommentar direkt efter valet skrev förbundsordföranden för Lantbrukarnas Riksförbund, Palle Borgström: ”De gröna näringarna har ett starkt stöd både bland allmänhet och politiker. Våra frågor diskuterades mycket under valrörelsen, till följd av torka och bränder dominerade de till och med under en period mitt i sommaren”.

Han konstaterade också att det ser ut att bli en komplicerad process att bilda regering. ”Det viktigaste för en ny regering, oavsett utformning, är att den verkligen lever upp till de löften och förväntningar som nu finns om bättre villkor för jord- och skogsbruket. LRF:s uppgift är att arbeta för att genomföra de reformer och förändringar som behövs för att de gröna näringarna ska kunna utnyttja sin potential och utveckla områden som rör klimatet och självförsörjningsgraden”, sade han.

Redan en månad före valet formulerade LRF ”9 tips till politikerna – så vänder ni krisen till något bra”. De handlade om enklare och gynnsammare regler och skärpta krav i offentlig upphandling. Men också främjad inhemsk produktion av biodrivmedel och ökad satsning på forskning och innovation.

Sommarens väder visar även behovet av en samordnad och stärkt svensk krisberedskap. Det handlar både om att snabbt kunna bekämpa naturkatastrofer, men också om att klara försörjningstryggheten för mat, vatten och energi. Här finns mycket att göra.

Nu får han delvis svar från Centerpartiet. Riksdagsledamoten Kristina Yngwe, som varit vice ordförande i riksdagen miljö- och jordbruksutskott den senaste perioden, efterlyser kraftfulla stödåtgärder efter torka och bränder. Till tidningen Land Lantbruk säger hon: ”Ett starkare Centerparti stärker såklart möjligheten för oss att driva dessa frågor. Centerpartiet har en bred reformagenda som spänner över flera politikområden. Den är för grön tillväxt, fler jobb och ökad trygghet i hela landet”, säger hon till tidningen.

Det är klart att det politiska läget är än så länge mycket oklart. Först måndagen den 24 september öppnar den nyvalda riksdagen med upprop och val av talmän. Dagen efter sker ceremonin med riksmötets öppnande. Det är tveksamt om det då kan vara klart hur en ny regering skall se ut.

Någon ny regeringsförklaring lär åtminstone inte vara klar att kunna läsas upp vid öppnandet. Först när den är klar kan LRF-basen få något besked om han får någon politisk draghjälp för att utveckla de gröna näringarna.

En sak är i alla fall klar. Den omställning som behövs när det gäller klimat och energi kommer att behöva handfasta åtgärder. Då räcker inte fluffiga mål eller plakatpolitik. Det kommer att behövas handling.