Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Våldsutsatta kvinnor lyftes fram i Lööfs jultal

Ledare 17/12. Partiledarnas jultal är en tradition sen ett antal år tillbaka. Man har en chans att summera det gångna året och anledning att tillkännage nya politiska förslag. Som sina kollegor tog Annie Lööf självklart avstamp kring pandemin. Hon lämnade oväntat hård kritik mot regeringen och menade att ministrarna har en strategi att skylla ifrån sig. Regeringen har inte tagit kommandot, utan har avvaktat alltför mycket.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

STOCKHOLM 20201216 Centerpartiets partiledare Annie Lööf häller sitt digitala jultal. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT
STOCKHOLM 20201216 Centerpartiets partiledare Annie Lööf häller sitt digitala jultal. Foto: Fredrik Sandberg / TT kod 10080 Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annie Lööf krävde ”glasklara direktiv” framöver, bland annat att det ska tas fram en nationell vaccinationsplan och att regionerna får stöttning med logistik för att klara vaccineringarna.

Merparten av talet ägnade Annie Lööf åt att lyfta situationen för de kvinnor som under pandemin fått det ännu värre; som genom isolering och hemarbete blivit ännu mer i händerna på en våldsam partner.

-Var tredje vecka i Sverige mördas en kvinna av en man som hon har eller har haft en relation med, sade Annie Lööf.

Hon presenterade sex förslag för att skydda våldsutsatta kvinnor. Kvinnojourer ska få en stabil och långsiktig finansiering. Det är egentligen anmärkningsvärt att det inte skett långt tidigare, men kanske är det synen på våld i hemmet som något ”internt familjebråk” som spökar här. Även Kvinnofridslinjen som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, ska få långsiktig finansiering och ett förstärkt uppdrag om Centerpartiet får som man vill.

För att inte den våldsamma mannen ska kunna använda gemensamma barn som en bricka i spelet kräver Centerpartiet ett obligatoriskt medlingsförfarande. Då kan man i bästa fall undvika processer i domstol som kan vara mycket uppslitande. För att minska incitamentet att förhala beslut ska den som förlorar en vårdnadstvist och sen vill upp i rätten igen tvingas att betala både parternas rättegångskostnader. Bodelningar måste gå snabbare så att en kvinna inte av det skälet förhindras att lämna en man som slår henne. Lööf förespråkade också elektronisk fotboja redan innan ett kontaktförbud har överträtts. Kontaktförbud ska utfärdas automatiskt om man är dömd för till exempel misshandel.

Annie Lööf signalerade hopp ut ur coronakrisen. Hon började talet med att säga att hon inspirerades av Nelson Mandela för att komma ur ett kompakt mörker. Lustigt nog hade Nyamko Sabuni ett porträtt på Mandela i bakgrunden under sitt jultal, undrar om hon och Annie Lööf pratat sig samman om denna detalj?!

Lööfs avslutning var i samma anda - hon visade på hopp, styrkor och människors innovationsförmåga, med vaccinet som gott exempel. En ljusare framtid kommer att möta oss, var det slutliga budskapet. Ett riktigt ”statsmoderligt” jultal, helt enkelt.