Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson, Centerpartiet
Ola Johansson, Centerpartiet

Ola Johansson: Våldet borde leda till mer eftertanke

När det första slaget faller kommer det oftast inte som en överraskning. Hotet har vilat över relationen länge och har med tiden blivit en del av familjens vardag. Det som började med passion, kärlek och löftet att älska varann i nöd och lust slutade med rutinmässig misshandel. Hur kunde det bli så, och hur kunde det dröja så länge innan våldet i nära relationer blev en huvudfråga i riksdebatten?

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

När ledaren för ett parti som i kraft av sin storlek förväntas få inflytande på regeringsmakten hävdar att mäns våld mot kvinnor är ett importerat problem borde fler än Annie Lööf ha reagerat och tagit avstånd. Ett sådant påstående får inte stå oemotsagt. Ojämställdheten och förminskandet av kvinnan i en parrelation vågar jag påstå är mer regel än undantag, så Jimmie Åkesson visste att han inte skulle tappa väljare med sitt påstående. Men det borde lända en och annan moderat och kristdemokrat till eftertanke.

Det samhälle där kvinnor och män är helt jämställda förblir en illusion till dess vi kommer till insikt med hur vi som föräldrar och vårt samhälle fostrar barnen. Jag påstår inte att jag själv är perfekt i min fadersroll, men jag tror att mina föräldrar gjorde så gott de kunde, utifrån de värderingar som rådde i samhället. Tyvärr har mycket lite förändrats till det bättre, när ett elitlag i hockey inte begriper allvaret med en misshandel som pågått. Övergreppen som sker inför kamerorna i populära dokusåpor är exempel på att våld och sex säljer. Den kalender med avklädda kvinnor som rutinmässigt skickades ut med maskindelar till kunder i Halland visar på ett parallellsamhälle med helt andra värderingar än de vi ofta lyfter fram som föredömliga och goda i jämställdhetsdebatten.

Tyvärr kommer det ta tid att förändra detta och våldet måste stoppas nu! Centerpartiet har flera förslag och här är några:

Förbättra det brottsutredande arbetet hos polis och åklagarmyndigheter.

Minimistraffet för grov kvinnofridskränkning höjs från nio till tolv månaders fängelse.

Den som anmäler brott i nära relation garanteras brottsofferstöd inom ett dygn från polisanmälan.

Elektronisk fotboja ska kunna användas vid fler fall av kontaktförbud.

Ett automatiskt kontaktförbud införs vid fällande dom för brott i nära relation.

Kontrollerande beteende i nära relationer kriminaliseras

Begränsningen av livsutrymmet och handlingsfriheten sker gradvis och innebär att nätverket av vänner, släkt och bekanta blir allt mindre. Förövarens bild av relationen blir den dominerande. Det är oftast så det går till att bli våldsutsatt. Det är lätt att i efterhand säga att det inte borde gått så långt. Men kvinnors ansvar för barn, familj och relation är stark. Det är samhällets sak att sätta gränser och erbjuda hjälp åt de utsatta.

Kvinnojourerna måste ges det stöd de behöver för att vara till hjälp för dem som drabbas; Kommunerna, vårdens och polisens kompetens att möta den utsatta, familjen och förövaren bli bättre. En evakueringsbostad ska vara iordningställd redan nästa natt. Vi som misstänker att våldet pågår i vår närhet måste bli bättre på att anmäla. Om du själv blivit utsatt ska du ringa 020-50 50 50 till Kvinnofridslinjen och det gäller även om du är en våldsutsatt man.