Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bara vissa grupper inom polisen har hamnat på MSB:s lista, ingen av dem på bilden. Bild: Pär Lindqvist
Bara vissa grupper inom polisen har hamnat på MSB:s lista, ingen av dem på bilden. Bild: Pär Lindqvist

Katarina Erlingson: Vågspel men nödvändigt med lättade regler

Ledare 21/1. Tjat lönar sig tydligen. Eller så kan man konstatera att folkhälsomyndigheten trots allt är relativt pragmatisk. De nya förhållningsreglerna, som i princip gäller från torsdagseftermiddagen, kommer att underlätta för de arbetsgivare och andra som skriker efter ändrade karantänsregler.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Det som kommer att påverka flest är att regeln om att stanna hemma i sju dagar vid sjukdom nu sänks till fem dagar, med det viktiga tillägget att man förstås ska känna sig frisk då.

De symptomfria som tvingats hålla sig hemma om någon i hushållet varit sjuk kan nu återgå till arbetet om de har tre vaccinationsdoser, har haft covid-19 de senaste tre månaderna eller är nyckelpersoner i samhällsviktig verksamhet. Vilka som ingår i den sistnämnda gruppen är inte upp till var och en att avgöra, utan det är bara de yrkesgrupper som är uppräknade på MSB:s sparsmakade lista som avses.

Det innebär att nödropet från socialchefen i Varberg, Anna-Lena Sellergren, inte hörsammas fullt ut, men två dagars kortare karantän kan förhoppningsvis göra en del åt problemet med personalbristen. Det är konstigt att ingen vårdpersonal är med på MSB:s lista, utan bara "informations- och alarmeringscentraler" dit bland annat SOS Alarm hör. I övrigt består listan av verksamheter knutna till el, vatten, infrastruktur och kriminalvård. Polisen går in under alarmcentralerna, liksom räddningstjänsten.

Det är uppenbart att folkhälsomyndigheten tvingats göra en avvägning mellan smittoläget och att samhällsnyttiga verksamheter ska kunna fungera. Kanske har också den allt mer kritiska opinionen mot reglerna spelat in. Eller snarare, där har sannolikt regeringen gett vinkar om att det är dags att lätta upp.

MSB har en tid varnat för att samhällsviktiga funktioner kan sluta fungera i takt med att smittspridningen ökar med de hittillsvarande karantänsreglerna. Det vill förstås ingen ta på sitt ansvar och torsdagens uppluckring kan tolkas som ett svenskt lagom-agerande för att försöka tillfredsställa dem som ropar efter förändringar samtidigt som vården inte äventyras. Kanske vågar man också det eftersom antalet vårdade på iva inte är så många som när det var som värst. Och den cyniske kan misstänka att det faktum att det är mest ovaccinerade som blir som sjukast också har betydelse, de är trots allt en mindre grupp. Det är mer än tio gånger högre risk att behöva vårdas på intensivvårdsavdelning om man är ovaccinerad än om man har fått två eller tre doser. Särskilt om man tillhör den äldre gruppen och är ovaccinerad är risken stor att bli svårt sjuk.

Om lättnaden av karantänsreglerna hjälper de verksamheter som nu går på knäna på grund av personalbrist återstår att se. Det borde hjälpa, men hänger också ihop med hur många av personalen som fått sin tredje vaccindos.