Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Väljer du glada halländska lamm – eller farlig fulfilé?

Att äta sig till döds har fått en ny innebörd. Därför är Annie Lööfs kamp om Parisavtal mot antibiotikaresistens livsviktig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Signerat 10/5. Livet kunde ha slutat när det nyss börjat. Min son kunde ha stannat vid 53 centimeter, i stället för att växa till193. Om jag blir kallsvettig av minnet av sprutorna de satte i ådrorna på hans lilla huvud, kan jag få panik av tanken på antibiotikaresistens.

Min nyfödde sons liv räddades på neonatalen. Andra bebisar dör där. I Sverige. I dag. Det är den bistra sanningen. Och felet är vårt. Jakten på den billiga biffen skördar liv.

”För tidigt födda barn med resistenta infektioner har dött även i Sverige. Inom EU dör i dag nära 100 personer varje dag för att antibiotikabehandlingen mot bakteriella infektioner sviktar. Hela den moderna sjukvården är hotad.”

Det skrev två professorer alldeles nyligen i en debattartikel i Aftonbladet. Båda är ledamöter i FN:s samordningsgrupp mot antimikrobiell resistens. Så nog vet de vad de pratar om.

Därför ber de Sveriges politiker att visa ledarskap och ta globalt ansvar i en kamp mot antibiotikaresistens. Att Annie Lööf har lyssnat och att Centerpartiet driver frågan i EU-valet är välkommet och logiskt. Dels har Fredrick Federley engagerat pressat på för tuffare lagar under sina år i parlamentet, dels har svenska bönder en konkurrensfördel på området. Svenskt kött är helt enkelt sundare eftersom Sverige tidigt har haft ett engagemang på området.

Särskilt sunt ser det ut en majdag i Halland, på en äng där lamm skuttar i regnet. Om väljarna kommer att flockas kring Centerpartiet likt fåren på Öströö kring Annie Lööf återstår att se. Men valet av profilfråga ligger rätt i tiden. Dessutom har ju både Moderaterna och Liberalerna förlorat sina profeter på området – Anna Maria Corazza Bildt har okänsligt visats ut. Och Marit Paulsen stödjer Fredrick Federley i brist trovärdiga L-alternativ.

Inhumana transporter och bristande djurskydd är frågor som tidigare väckt engagemang hos väljarna – och lär fortsätta göra det. Mat smakar oftast bäst när den kan ätas med gott samvete.

– Sverige är världsledande både när det gäller djurskydd och liten användning av antibiotika i djurhållningen, påminner Annie Lööf.

Båda frågorna hänger ihop. Djur som får växa under goda förhållanden behöver inte medicineras för att kompensera för trängsel eller sanitära brister.

Men att prata lite snällt om djurskydd och att påpeka att det är smart med svensk mat räcker inte.

– Vi vill se ett globalt Parisavtal mot antibiotikaresistens. Det är en av vår tids ödesfråga. Det knyter sig i magen när jag tänker på riskerna, att resistenta bakterier kan bli ett värre hot än cancer, förklarar Annie Lööf.

För den som tvivlar om hur akut läget faktiskt än, för den som tycker att läkarna eller veterinärerna är för snåla med sina piller, finns FN-rapporten med titeln: Ingen tid att vänta. Den talar om ett dödligt hot som ökar för varje sekund som går. Därför behövs politiker som ställer krav, som kommer med tuffa förslag.

Annie Lööf talar om allt ifrån fördubblade satsningar på ett eftersatt forskningsområde till skarpare kontroller och betydligt hårdare sanktioner - men också om bistånd till de utvecklingsländer där antibiotikaanvändning är utom kontroll.

Räcker det? En bit på vägen kanske - förutsatt att fler politiker faktiskt lyssnar och att ett sådant där avtal faktiskt kommer till stånd. Det räcker det inte med att Centerpartiet fattar galoppen och driver frågan, fler måste haka på. Och kanske är det som det där professorerna säger – det behövs en Greta Thunberg-effekt.