Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 2014-01-27Inredning i Stockholms Aeter & Essencefabrik. Eteriska oljor och essenser förvaras i flaskor. Foto: Pi Frisk / SvD / TT / Kod 30583** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro**  Bild: Pi Frisk / SvD / TT
STOCKHOLM 2014-01-27Inredning i Stockholms Aeter & Essencefabrik. Eteriska oljor och essenser förvaras i flaskor. Foto: Pi Frisk / SvD / TT / Kod 30583** OUT DN och Dagens Industri (även arkiv) och Metro** Bild: Pi Frisk / SvD / TT

Maria Haldesten: Välj inte fel essens!

Fira Kulturarvsdagen med att rösta på partier som förstår att värna Hallands mångkulturella arv och vår natur.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 8/9. Vilka essenser gillar svenskar? Essensspecialisten kan nog ge besked. Men inte om den essens SD syftar på. Så vad är ”nedärvd essens” – detta portalbegrepp i Sverigedemokraternas principprogram? Ledande partiföreträdare har anmärkningsvärt svårt att förklara innebörden. Eller så är de svävande svaren högst medvetna. Essensresonemanget är ju ute och sniffar i eugenetikens rashygienska tassemarker.

Är det en tillfällighet – eller har det möjligen med Sverigedemokraternas ”nedärvda essens” att göra? Den är ju bevisligen nazistisk. Och det ideologiska arvet har ett otal SD-företrädare med frenesi fört vidare, om än lite i skymundan. Men den som skrapar lite på ytan, gräver i kommentarsfältens dynga, hittar djupt rotad anitsemitism och rasism.

I helgen är det Kulturarvsdagen. I Halland firas den med guidning av danska och svenska skansar. För det halländska kulturarvet är dubbelt. Lite jobbigt att tänka på en essenspartist kanske? SD har i valspurten understrukit vikten av att stryka rätten till dubbla medborgarskap. Det skall vara antingen eller som gäller.

Väldigt inskränkt för ett parti som annars gärna pratar om kulturarv. Det är ju ofta dubbelt. Hur många herresäten och ikoniska byggnader har inte skapats av människor som haft dubbla identiteter? Ta halländska slottet Tjolöholm till exempel. Är det ett skotskt eller svensk kulturarv? Och hur är det med vår kung. Har han tillräckligt mycket av rätt sorts nedärvda essens, med SD-mått mätt?

”SD vågar tala om det andra tystar ner” heter det ibland. Den som ser rasism och nazismhyllningar som ett tecken på mod har dock en del kompassjustering att göra. För det är ju det som sipprar ut. Se bara på SD Halland.

Anton Nilsson, ett av partiets toppnamn i Halland, hyllar nazistledaren Daniel Höglund som en ”duktig politiker och talare, som sätter svenskarna i de främsta rummet”.

Herr Nilsson står som andranamn på regionlistan i Halland, vilket Expressen påminner om när de publicerar avslöjande skärmdumpar.

Carita Boulwén, tredjenamn på SD Hallands regionvalsedel och toppnamn i Kungsbacka, är ett annat avskräckande exempel. På facebook har hon hyllat Putin och yrat om att IS och islam är samma sak och att Sverige och Europa invaderas. Ett av de allra vidrigaste inläggen var när Boulwén spred påståendet att Alan Kurdi mördades av sin far för att han ville komma till Europa och fixa sina tänder.

Minns ni Alan? Han blev bara tre år. Nu har det gått lika lång tid sedan han dog. Bilden på den döde pojken på stranden väckte en hel värld. (Bortsett från personer som regionkandidat Boulwén då).

Lika förfärade som de flesta blev när pojken dog, lika förhärdade har dock många nu blivit. Dörrar har stängts. Murar byggts. Allt fler dör på Medelhavet. Och de liberala värderingar som våra västerländska demokratier byggts upp på är nu hotade.

Sverigedemokraterna kallar sig värdekonservativa. Men de förstår inte ens att föra en politik här i Sverige för att värna den natur som så många svenskar värdesätter. Klimatförändringarna kan dock inte sättas på någon återvandringslista. De måste hanteras här och nu.

Tänk även på det när du håller valsedeln i din hand. Det är essentiellt.