Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Katarina Erlingson: Välj hemester i Halland av lust och inte tvång

Ledare 22/5. Nöden är uppfinningarnas moder, säger ett gammalt ordspråk. Det gäller mer än någonsin så här i coronatider. Företagare och branscher som lider svårt av kraftigt minskad konsumtion tvingas vara påhittiga för att överleva. Alla klarar inte det, ibland hjälper inte ens kreativa påhitt, men många kan hanka sig fram i väntan på bättre tider.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Bild: Ola Folkesson

Besöksnäringen har förstås problem, för att inte tala om resebyråer. Medan det finns hopp för besöksnäringen är det sannolikt svårare för resebyråerna så länge gränserna i Europa inte öppnas. Även om gränserna öppnas kan det tänkas att många behöver en annan sorts hjälp av resebyråerna än man haft tidigare. Många kanske inte vågar flyga längre och behöver då hjälp att skräddarsy en bilresa i Europa. Detta gäller troligen inte förrän nästa sommar. I år får vi räkna med att hålla oss hemma i Sverige och inom vår egen region, det vill säga ha hemester.

Det finns fantastiskt mycket trevligt att se i Halland och eftersom många är hemmablinda är det rentav tur att vi tvingas till den här möjligheten att upptäcka nya saker i vårt vackra län. Många hotell väntar med öppna armar och man kan hyra en liten stuga i en annan del av länet än man är van vid. Det som möjligen kan vara ett problem är att efterfrågan med största sannolikhet ökar och då blir det uppenbarligen dyrare. Att hitta stugor att hyra kan lätt bli dyrt, om det ens går på kort varsel. Att köpa en stuga är också svårt, då många stugägare som planerat att sälja nu ser goda möjligheter till att hyra ut och därmed tjäna en hel del pengar. Samtidigt som många har behov av att boka hotellrum bara någon dag i förväg, så man säkert vet att man är frisk, kan problemet uppstå att andra hunnit före och att det är fullt. Det är såklart ett kärt problem för hotellägaren, men kan bli lite krångligt för oss som hemmaturister.

När det gäller uppfinningsrikedom har resebyråer nu börjat titta på charterkonceptet i Sverige. Att åka till en svensk badort och bo på ett hotell med barnpassning och all inclusive är numera möjligt. Konceptet har troligtvis inte funnits tidigare, vilket i och för sig är värt att fundera över. Man kan tänka sig att resebyråer och hotell kommer att samverka kring nya inriktningar framöver. Samtidigt vill många hotell ta tillbaka bokningen från bokningssajter eftersom många kunder kommer att ha behov av att kommunicera direkt med hotellet för att till exempel höra om deras smittskyddsåtgärder.

Om alla stannar i hemlänet kan det emellertid bli farligt trångt på populära ställen som till exempel badplatser. De halländska sandstränderna är en riktig turistmagnet, men riskerar att bli smittspridningsområde. Region Halland har tagit fram en app för att människor ska kunna kolla om det är trångt på badstranden och i så fall kunna välja en annan. Ett bra initiativ, men det krävs flera i den stilen.