Utöka de grupper som kan få hjälp av grön rehab

Ledare 4/3. Sällan har vi väl varit ute i naturen så mycket som under coronapandemin. När man inte kan träffas inomhus blir det närmast trängsel utomhus. Det har varit parkeringskaos vid naturreservaten och på promenader möter man hela tiden folk.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Dels har det varit av nöden tvunget att vistas ute, och dels har många märkt hur bra man mår av att vara i naturen. För att inte tala om alla nyfrälsta vinterbadare som stolt visar sina bad på Instagram och Facebook.

Den moderna människan, som ofta arbetar inomhus och inte med kroppsarbete, är ändå stenålders i sin konstruktion och behöver röra på sig för att må bra. Vistelse i naturen ger ett ytterligare mervärde. Att vistas i naturen, gärna tillsammans med djur, är så bra att det bevisats i forskningsstudier, bland annat vid SLU Alnarp som är pionjärer. Många regioner handlar upp verksamheter för att de ska bedriva så kallad grön rehab. Det kan vara människor som är utbrända eller har andra psykosociala sjukdomar eller tillstånd, det kan vara personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller personer med något annat behov.

ANNONS

Region Halland har avtal med fem verksamheter som bedriver grön rehabilitering, med eller utan djur. Avtalet med dessa går ut i höst och arbetet med att handla upp nya borde vara på sluttampen nu. Det finns anledning att utöka vilka grupper som ska kunna använda sig av grön rehab för att må bättre.

Två socialdemokrater i Region Halland, Lise-Lotte Bensköld Olsson. 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, och Margit Bik, 2:e vice ordförande i driftnämnden Hallands sjukhus, för i en debattartikel i HN fram att regionen bör satsa på att ge den egna personalen möjlighet att få grön rehab. Det är en klok tanke, då framför allt vårdpersonalen har haft en fruktansvärt tungt och arbetsamt år och än ser vi inte slutet på pandemin.

En annan grupp som vi inte vet så mycket om är de som blir långtidssjuka i covid-19. Skulle grön rehab kunna vara en del av läkningen för dessa? Ingen vet förstås, eftersom sjukdomstillståndet är okänt, men det kan självklart inte skada att låta några av dem prova grön rehab. Grön rehab är en förhållandevis billig verksamhet utan komplicerade hjälpmedel och borde snabbt kunna komma igång. Det skulle dessutom ge möjlighet till ytterligare arbetstillfällen på landsbygden. Förhoppningsvis kan det innebära att det kommer att finnas verksamheter med grön rehab i alla de halländska kommunerna.

ANNONS

Av någon anledning har Region Halland inte gjort någon utvärdering värd namnet kring grön rehab. Det bör definitivt tas med inför den nya upphandlingen, så att vi kan få en ökad kunskap kring området. Särskilt om det tillkommer nya grupper, som vårdpersonal och långtidssjuka i covid-19, är det angeläget att se om och hur läkningen fungerar. En utvärdering är viktig, både för användarna och för oss alla som skattebetalare.

ANNONS