Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20190613
Hamid Zafar under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram
STOCKHOLM 20190613 Hamid Zafar under presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram "Sommar" vid en pressträff i Berwaldhallen i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Maria Haldesten: Urusel ursäkt från rektor Hamid

En falskspelares fall bli hårt - med all rätt.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 16/10. Snacka om att Varbergs kommun drar en suck av lättnad över att ha ratat Rektor Hamid i tid.

Fallet från upphaussad Årets svensk till avslöjad antisemit blir hårt. Och chocken är i nivå med när den polis som kallades Kapten klänning visade sig vara en brutal våldtäktsman.

Rektor Hamid försöker förklara sina hatiska utfall mot judar och homosexuella med att han hamnade i fel sällskap - under en ”värdekonservativ och konspiratorisk tid” i hans liv.

Ursäkten klingar förstås särskilt illa då det är i just (värde)konservativa kretsar Rektor Hamid blivit som varmast omfamnad. Hans tydliga tilltal och framgångar som rektor på en förortsskola ledde hela vägen till moderaternas råd i integrationsfrågor. Och gjorde alltså att han diskuterades som en möjlig kandidat till en tjänst som skolchef i Varberg.

I sina försök att förklara sitt nättrollande gör Hamid Zafar nästan saken värre. Han försöker få det att låta som om var en av de vilsna elever han försökt leda rätt. Men utfallen är inte en ungdomssynd. Det är utstuderade hatutspel från en vuxen människa i chefstjänst - och utspelen pågick under en längre tid.

Hans dubbelspel gör tyvärr att det inte går att lita en sekund på att verkligen har bytt åsikter i takt med att ha vidgat sitt umgänge.

Just därför finns det inga skäl för att dalta. Just därför är det faktiskt helt obegripligt att det finns ett antal politiska debattörer som tycker att GP:s ledarsida borde ändra beskedet om att avbryta samarbetet för att ge Hamid Zafar utrymme till en förklarande avskedskrönika.

Men varför i all världen skulle en politisk redaktör med självaktning låta en flaskspelare breda ut sig ytterligare?

Hamid Zafar påstår sig förvisso nu ta avstånd från sin tidigare persona. Men vad säger att han inte bytt pseudonym och fortsatt piska upp hat? Vi har helt enkelt ingen aning om vem han egentligen är bakom masken.