Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20230111Centerpartiets valberedningen presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff, Centerpartiets partikansli. I mitten valberedningens ordförande Jan Andersson och till höger förslaget till förste vice partiorförande.Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT
STOCKHOLM 20230111Centerpartiets valberedningen presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare för Centerpartiet vid en pressträff, Centerpartiets partikansli. I mitten valberedningens ordförande Jan Andersson och till höger förslaget till förste vice partiorförande.Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040 Bild: Anders Wiklund/TT

Maria Haldesten: Urban mellanöl rätt styrketår för Centerpartiet?

Gekås-bilden på Murre före jul sätter bilden av en folklig och trevlig partiledare. Men extrastämman lär inte blir en alltigenom Cnäll tillställning

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Liknelsen är given - väldigt många centerföreträdare har beskrivit Muharrem Demirok som partikamraten de gärna tar en öl med. Murre - som han vill bli kallad - är jovialisk och sympatisk. Och om han hade dåligt ölsinne i sin tidiga ungdom - vilket ett par obekväma misshandelsdomar tyder på - så är det inte så någon beskriver honom i dag. Tvärtom.

Och det inre lugn som han numera sägs besitta kom säkert väl till pass under senaste semestern i Halland. För nog krävs det både ett stabilt sinne och visst mod för att besöka Gekås dagen före julafton - en shoppingtur Murre berättade om på instagram.

Samtidigt ska det ärligt sägas att Murre inte var kandidaten det spekulerades mest om efter att Annie Lööf meddelat sin avgång. Han är partiledarämnet som gled in från sidan - och tog hem hela klabbet. Delvis kanske för att andras speldrag blev till hans fördel. I laget runt den kandidat som ett par Stockholmstidningar trodde mest på, Thand-Ringkvist, – gjordes brutala försök att sänka huvudmotståndaren Daniel Bäckström. Det gav Muharrem chansen att placera sig i mitten på utfrågningspodiet - exempelvis här i Halland - och sälja in sig som medlaren. Och han gjorde det med viss bravur.

Murre blir sällan svarslös - även om han borde tajma sin öppenhjärtighet bättre. Och han har en uppenbar socialliberal kompass. Och bristen på klassiska centerrötter kompenserar han med att ha gjort sig välkänd och uppskattad inom den breda C-rörelsen. Detta efter tiden som ordförande partiets kommunala sektion.

Till hans fördel talar också att han med den trovärdighet som uppväxten givit kan diskutera kriminaliteten - en av de frågor som Centerpartiet slarvade bort i valrörelsen.

– Där har Centerpartiet inte kunnat leverera relevanta svar, säger han i SvD.

Den självklara slutsatsen har även valanalysgruppen hunnit dra. Att det skulle behövas är lite beklämmande, eftersom det visar att partiet inte förstod att lyssna på partifolk som påtalade just den bristen.

Friskolefrågan är en annan lågt hängande frukt som Murre förstår att plocka. Det är smart. Det behöver städas upp i ett system som gett oss obekväma ytterligheter - från högvinstprofilen Barbara Bergström till extremistdrivna Römosseskolan.

Men en aldrig så trevlig partiledare behöver ett stabilt lag omkring sig. Att Daniel Bäckström, som var den kandidat som både Kungsbacka, Falkenberg (och HN) förespråkade – blir förste vice partiledare är ett sätt att bädda för bredd. Med den trygge Daniel Bäckström i laget mättas partiets törstiga landsbygd med en rejäl Norrlands Guld - bredvid Muharrems urbant ekologiska Hof.

Tyvärr kan dock inte bittra förlorare, i ungdomsförbundet och studentförbundet, låta bli att förstöra stämningen i baren. Det spelar ingen roll att deras favorit, Elisabeth Thand Ringqvist, officiellt ger båda motkandidaterna sin välsignelse. CUF och CS vägrar släppa de knivar de slipat sedan Piteå.

Det är dock inte Muharrems identitet som kulturell muslim och medlem i svenska kyrkan som ledarna för Centerns unga ifrågasätter - om nu tro alls har med valet att göra. Det är den "kristna gubben" som ska fällas inför stämman - med anti-HBTQ-vapnet. Trots att det orent spel.

– Daniel Bäckström har tydligt beskrivit sin syn på alla människors lika rätt och värde. Jag har aldrig märkt av någon homofobi. Och även om jag bara gått i Pride-tåg hemmavid, i Borås, skulle Daniel och jag säkert kunna gå i Pride-tåg bredvid varandra framöver. Jag tycker att valberedningen landat i ett klokt och bra förslag till laguppställning! säger riksdagsledamoten Mikael Larsson med eftertryck.

Mikael Larsson har haft nära kontakt med Daniel Bäckström, efter att ha ärvt platsen som försvarspolitisk talesperson. Mikael Larsson är dessutom förlovad med Jonny Cato, partiets migrationspolitiska talesperson.

Kan det sägas tydligare? Det är alltså inte valberedningens omdöme som bör ifrågasättas utan Réka Tolnais och Julia Erikssons. Nog för att unga partister ska larma och göra sig till. Men det finns en gräns. Den går vid falskhet.