Katarina Erlingson: Upphandla mat lokalt nästa gång, Varberg

Mat levererad från butiker i Göteborg är det som erbjuds de hemtjänsttagare i Varberg som blivit beviljade hjälp att handla. Även de som får färdiga matportioner hemlevererade får det nu via samma företag, kall eller fryst mat att värma upp hemma.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Kommunen har säkert skött upphandlingen som man ska, men det liknar mer rutin än att man ansträngt sig att få lokala leveranser. Kommuner kan hantera upphandling på olika sätt, att följa lagen om offentlig upphandling, LOU, ger nämligen möjlighet till varianter inom lagens ram. Många kommuner har de senaste åren ansträngt sig för att handla upp mer hållbart och lokalt. Det går, men det kräver en viss ansträngning.

Den första ansträngningen är att kommunen har en strategi eller policy för upphandling, som helst ska tas politiskt. Vad vill man med instrumentet upphandling? Vilka områden är särskilt viktiga att lyfta politiskt och vilka kan delegeras till tjänstemän? En ambitiös upphandlingsavdelning, som till exempel i Falkenbergs kommun, kan utbilda det lokala näringslivet i hur man kan lämna anbud på varor och tjänster. Det är inte givet att en småföretagare vet hur man ska göra för att lämna in anbud och innan dess bevaka om upphandlingar kommer ut.

ANNONS

Det kräver också ansträngningar från kommunens sida. Kan man upphandla i mindre paket så att även små företag klarar av att leverera? Vilka andra krav än själva varan eller tjänsten kan ställas som är tillåtet att göra men som skulle kunna underlätta för små lokala företag?

Projektledaren för upphandlingen inom hemtjänsten i Varberg säger att firman som vann anbudet med maten inom hemtjänsten saknar elbilar men att de klimatanpassar körrutterna. Här borde kommunen kunnat ställa tydligare krav på hållbara fordon.

Att de lokala affärerna i Varberg inte lämnat anbud alls beror på att det var "tekniska svårigheter med betallösningen", som Icas Victor Andersson uttrycker det. Det var i ett tidigt skede.

-Sedan hörde vi inget mer och såg aldrig själva upphandlingen, säger han.

Självklart är det upp till enskilda företagare att vara på alerten själva, men kommentaren tyder på en ovana av upphandlingar. Att "tekniska svårigheter" skulle vara ett hinder låter som något som skulle kunna överklagas. Möjligheten att vinna en upphandling ska inte kunna handla om man har teknisk möjlighet eller inte, då är upphandlingen felaktigt utformad.

Varbergs kommun bör satsa på utbildning av de lokala företagen kring hur kommunal upphandling går till. Där gäller en tvåvägskommunikation, vad saknar näringslivet och hur kan man gemensamt bli bättre och samtidigt följa lagen? För lagen är ett viktigt instrument för att undvika korruption. Att fler ska ha likvärdiga förutsättningar att lämna anbud är bra både för kommunen, användarna av tjänsten eller varan och förstås för skattebetalarna.

ANNONS

Läs mer: Göteborgsföretag levererar mat till personer med hemtjänst

ANNONS