Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frankrikes president, Emmanuel Macron. Bild: Christian Hartmann
Frankrikes president, Emmanuel Macron. Bild: Christian Hartmann

Richard Böhme: Upp till bevis om svenskt ansvar räcker

Även unga och friska måste vaccinera sig för att vi ska lyckas åstadkomma en skyddande flockimmunitet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 22/7. Som vi alla blivit varse det senaste ett och ett halva året är det inte helt enkelt att bedöma hur en pandemi kommer utveckla sig. Det är inte ens alltid lätt att få en överblick av det rådande läget.

Region Halland kunde i går meddela att man redan nått målet om att minst 70 procent av de mellan 18-64 år fått minst en vaccindos. Staten och SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) har satt den 19 september som gräns varför Halland får anses ha en god marginal.

Samtidigt syns tendensen att vaccinationstakten har börjat stanna av. De i de den yngsta åldersgruppen, över 18 år, är helt enkelt inte lika vaccinationsbenägna som de äldre.

Detta är något som flera regioner larmar om, trenden märks i både Örebro, Värmland, Västernorrland och Uppsala.

I Stockholm däremot verkar de unga vaccinera sig i lika hög grad som övriga åldrar. Trots det så har smittspridningen i regionen ökat markant, om än från låga nivåer, under de senaste veckorna. Också i Skåne och Västra Götaland har covidfallen ökat kraftigt.

Detta gäller inte bara Sverige utan en ökning har skett i flera västeuropeiska länder. Finland överväger nya restriktioner. Flera forskare varnar för en fjärde våg efter sommarens slut.

Nu är det alltså inte dags att slappna av, stanna in och framför allt, nu är det inte dags att avstå vaccination.

Det är på sett och vis förståeligt att du inte känner dig personligen utsatt om du befinner dig i den yngsta gruppen. Procentuellt sett mycket få 18-åringar har blivit allvarligt sjuka av covid-19. Men med en ny, mycket mer smittsam variant, den numera ökända delta, på frammarsch, riskerar dels fler unga allvarligare sjukdom, och framför allt att föra smittan vidare. Alla måste nu, som det heter, ta ansvar.

Ovilja att vaccinera sig har nu hanterats lite olika i olika länder.

I Frankrike vädjade president Emmanuel Macron i förra veckan direkt till folket i ett tal till nationen. Under följande dag bokade nästan en miljon fransmän en vaccinationstid. Det kan ha berott på presidentens vältalighet och pondus, det förblir en ironisk sanning att få framstår som så kungliga som republikens president (och det nästan oavsett vem som innehar ämbetet).

Det kan också ha berott på att han lät publiken veta att den som vill ha något arbete inom vård och omsorg måste vara vaccinerad senast den 15 september, annars är det adieu.

Vidare kommer det krävas ett hälsointyg, ett "pass sanitaire", som redovisar vaccination eller ett negativt PCR-test för allt ifrån cafébesök till tågresor. Presidenten har talat.

I Sverige har vi självbilden av att vi inte behöver direkta order, inte tvång eller incitament för att agera ansvarsfullt. Genom förnuft och omtanke om varandra kommer vi vidta de åtgärder som behövs, bara vi vet vilka de är.

Den självbilden är det dags att leva upp till.