Ny regering. Det var självklart glada miner när den nya regeringen ställde upp sig på riksdagshusets trappa för att gå till kungen för att bli formellt utnämnda på konseljen.Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT
Ny regering. Det var självklart glada miner när den nya regeringen ställde upp sig på riksdagshusets trappa för att gå till kungen för att bli formellt utnämnda på konseljen.Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT

Ungdom bättre än erfarenhet?

4/10 2014. Det var till stora delar väntade namn som Stefan Löfven läste upp i riskdagen i går.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Tolv av de 23 statsråden fanns med i HN:s spekulation för två veckor sedan, nio på rätt post. Men bland de andra elva fanns några riktiga överraskningar.

En av dem var den nya kulturministern Alice Bah-Kuhnke som blev MP-medlem så sent som för tre dagar sedan. Men hon har goda förutsättningar för att bli kultur- och demokratiminister med sin bakgrund såväl som programledare i tv, med arbete inom folkrörelsesektorn och chefsjobb i näringslivet och senast som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen.

För många är Aida Hadzialic från Halmstad det mest okända statsrådet. Hon är också yngst (27 år) i den nya, rekordunga regeringen, där medelåldern är 45 år jämfört med 48 år för Alliansregeringen som tillträdde för fyra år sedan.

ANNONS

Efter bara en period som oppositionsråd i Halmstad blir hon det första statsrådet från Halland sedan Jörgen Andersson blev bostadsminister för 20 år sedan. Hadzialic, som var mindre än 100 röster från att kryssa in sig i riksdagen, får nu ta hand om gymnasiefrågorna i det uppstyckade utbildningsdepartementet.

Den tredje stora överraskningen var SSU:s ordförande Gabriel Wikström, bara två år äldre än Hadzialic. Han blir folkhälso- och idrottsminister på Socialdepartementet där den fackliga ordföranden Annika Strandhäll blir departementschef. Hon är ingen överraskning men ändå också ett exempel på att Löfven vågat se utanför den rent politiska sfären.

Om regeringen är rekordung finns det ändå en pensionär bland statsråden – Kristina Persson, 69 år, med erfarenheter som bl a EU-parlamentariker och landshövding. Hon ska i statsrådsberedningen tänka fritt omkring strategi och framtidsfrågor.

MP kan känna tillfredsställelse över att ha fått sex statsråd. Men om det är klokt att kalla hem Isabella Lövin från EU-parlamentet, där hon är nästan den enda svenska ledamot som har en stark personlig plattform, kan diskuteras. Jobbet som biståndsminister hade någon annan kunnat göra lika bra – det gäller inte Lövins jobb i EU.

Stefan Löfven har blandat lång riksdags- och statsrådserfarenhet med ungdom och liten politisk erfarenhet. Han har tillgodosett både Skåne, Göteborg och Norrland och har utnämnt flera statsråd som är födda i något annat land. Några nyckelpersoner har fått stanna kvar i riksdagen för att försöka lotsa igenom propositionerna där, eftersom Löfvens regering är den svagaste sedan Fälldin III-regeringen i början av 1980-talet.

ANNONS

Regeringsförklaringen var försiktigt hållen, sannolikt mest för att Löfven vet att han måste förhandla fram stöd för sina förslag i en splittrad riksdag. Mer substans kan komma i budgeten, efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

Att kommunerna ska få vetorätt mot nya friskolor och att LOV inom sjukvården inte ska vara obligatoriskt för landstingen är en tydlig eftergift till Jonas Sjöstedt. Frågan är om det räcker. För Jan Björklund var det ett rött skynke.

Centerledaren Annie Lööf kritiserade främst landsbygdsfientligheten i att landsbygdsdepartementet läggs ned och att en kilometerskatt, som riskerar att drabba landsbygden hårt, ska införas. Det bäddar inte för samförståndslösningar.

Så trots orden om att ta vara på det som förenar kan Löfven knappast räkna med någon vilja till samförstånd hos Alliansen – åtminstone inte den första tiden. Hans statsråd, varav många är oerfarna, måste klara sina förslag genom riksdagen på egen hand.

Yngve Sunesson

ANNONS