Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ullareds brandsäkerhet måste tas på större allvar

Orimligt och otryggt att Länsstyrelsen, år efter år, måste upprepa samma kritik mot Räddningstjänsten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 13/2. Tillfälliga väggar, avspärrningar och maskiner vittnar om ett tillväxtarbete i full gång. Att bygga om i en jättebutik som samtidigt håller öppet är säkert en utmaning på många sätt. I dagarna kunde HN berätta att Gekås, under byggtiden, bryter under en viss del brandcellsgränsen, som begränsar brandspridning. Dessutom stängs delar av brandlarmet av.

Skäliga åtgärder? Självbevarelsedriften säger att det inte finns utrymme för risktagande. Samtidigt finns frågetecken kring tillsynen. Räddningstjänsten har, trots upprepade påpekanden, inte skött lagstadgade åtaganden.

Länsstyrelsen granskar Räddningstjänstens verksamhet. Att tillsynen sköts regelbundet och konsekvent är en säkerhetsfråga.

– Om man inte har gjort det på tolv år på Gekås så tycker jag det är sorgligt. För Gekås har en otroligt stor verksamhet och är räddningstjänstens största objekt i Falkenberg, säger Helen Stened, brandskyddsingenjör på Länsstyrelsen till HN.

Kritiken tycks inte bekomma Räddningstjänsten, som hänvisar till att man kollar i samband med bygglovsansökan. Med undantag från bygget av sportbaren då, som inte behövde bygglov. Därför blev det heller inte någon inspektion. Räddningstjänsten gör bedömningen att varuhuset sköter jobbet bra på egen hand.

Att den attityden inte har gått hem hos Länsstyrelsen är uppenbart. Protokollen från tillsynsärenden vittnar om brister som inte rättas till under loppet av flera år. I det senaste tillsynsprotokollet från Länsstyrelsen, daterat 11 november 2018, står följande:

”Då riskanalysen inte beskriver sällanhändelser går det inte att utläsa hur tillsynsverksamheten anpassas till riskbilden... Det har inte genomförts någon tillsyn av Gekås varuhus sedan 2007.”

Ett exempel på en ”sällanhändelse” av det slaget skulle ha kunnat vara den där incidenten från 2017. Då körde en psykiskt sjuk förare sin bil rätt in i entrén på Gekås och orsakade panik. Lyckligtvis inträffade inga allvarligare skador. Händelsen blev dock en obehaglig påminnelse om att turistmål av den här digniteten, kan bli måltavla för personer eller grupper som vill orsaka skada.

Mot den bakgrunden förvånar Räddningstjänstens till synes nonchalanta attityd. Möjligen ligger en del av förklaringen i att Räddningstjänsten Väst har utbildat Securitas väktare på Gekås för att de skall kunna hjälpa till vid olyckor och bränder – alltså fungera som komplement till räddningstjänsten. Att Räddningstjänsten och säkerhetsansvariga på Gekås har god kontakt ger dock inte frikort till att strunta i Länsstyrelsens kritik

Men det finns fler orosmoment att döma av tillsynsprotokollet från november. Länsstyrelsen konstaterar att det är alltför oklart hur bemanningen på deltidsbrandstationen i Ullared ser ut.

Dessutom ifrågasätts otydligheten kring vilka kompenserande åtgärder som har gjorts med anledning av minskning av deltidstationernas bemanning.

Ironiskt nog i sammanhanget har även Gekås säkerhetsansvariga rest tvivel kring om styrkan i Ullared håller måttet – och även aktiva brandmän har ifrågasatt organisationen. Det räcker ju inte med att Ullared har en hyfsat ny brandstation. Att se till att den är bemannad efter områdets behov är livsviktigt.