Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Den 1 juli tog Tyskland över ordförandeskapet i EU. Bild: Michael Sohn/TT

Tysklands Angela Merkel vet hur man leder ett Europa i kris

Tyskland har tagit över EU:s ordförandeklubba och är nu det land som ska leda Europa ut ur krisen. Solidaritet, samarbete och fri rörlighet har alltid varit lätta att tumma på vid tider av kris. Uppgiften är svår och förväntningarna på Tyskland höga.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Den 1 juli tog Tyskland över EU:s ordförandeklubba. Senast Tyskland var ordförande var 2007, vilket med en blick i backspegeln framstår som en evighet sedan. Finanskris, flyktingkris, en orolig omvärld, ökad populism och främlingsfientlighet. Stängda gränser, Brexit, ett Ryssland som vässar sina militära muskler, Kinas utveckling och en oberäknelig amerikansk president. År 2020 är kort sagt en annan värld i jämförelse men skillnaden från 2007 är att nu är det Tyskland, inte USA, som är den fria världens ledare på riktigt.

Mottot för Tyskland ordförandeskap är "Återhämtning tillsammans". Den pågående pandemin och kriserna som uppstått till följd av den måste hanteras och Europa måste komma på fötter igen. Man ska även hantera ett Storbritannien som fortfarande inte är helt på det klara med exakt hur man ämnar lämna unionen. För Tysklands del handlar det nu om att få till ett bra avslut med Storbritannien där utgången blir så mild som möjligt men också få ihop en uppgörelse om budget för de kommande åren och enas om en återhämtningsfond som ska ge bidrag till coronadrabbade länder. Med finanskrisen i färskt minne vet Europas ledare vad som kan hända om inte tillräckligt bra stöd kommer på plats tillräckligt fort. Dessutom måste EU visa att man kan hävda sig som stormakt gentemot Ryssland, Kina och USA, även om den frågan är längst ned på priolistan för tillfället.

ANNONS

Tyskland har sedan länge visat att de är Europas ledare. Det känns därför tryggt att det är två tyska kvinnor i form av Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som nu förhoppningsvis ska leda Europa ur krisen. Angela Merkel är veteranen som lett Europa genom kriser förr. Ursula von der Leyen som är ny på sin post får å andra sidan ett gyllene tillfälle att visa varför hon är rätt kvinna för jobbet. I tider av kris är det lätt att ropa efter starkare stat och försöka hitta enkla lösningar på svåra problem, gärna med en syndabock ett peka ut. Vid kriser har Europa initialt gått ihop, talat om solidaritet, samarbete och fri rörlighet men de värdena har alltid varit lätta att snabbt tumma på. När coronakrisen eskalerade tog det i praktiken bara några veckor innan flera medlemsländer, däribland Tyskland, införde tillfälliga exportstopp för sjukvårdsmateriel, stängde sina gränser och satte nationella intressen först.

Tyskland och Angela Merkel minns ett Europa med inskränkt frihet och stängda gränser och vet att man är bättre tillsammans. För EU:s, Europas och världens framtid får vi hoppas att Tyskland kan få ut unionen på andra sidan. Uppgiften är svår och förväntningarna skyhöga men av alla länder i EU är Tyskland bland det bästa alternativet för att leda oss ut ur krisen.

ANNONS

Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS