Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Svensson Bild: Ola Folkesson
Per Svensson Bild: Ola Folkesson

Maria Haldesten: Tvivelaktig S-attack mot Frostlunds friskola

Rättvis reaktion eller fulspel? Att Per Svensson (S) fick blodvittring och såg sin chans är inte otroligt. Att utmana Vesterhavsskolan var ju ett vallöfte.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 28/2. Frostlundaffären lämnade ingen oberörd. Och för Per Svenssons (S) del blev det sällsynt uppvisning i förvirrad betygssättning. Först gav han Jörgen Frostlund underbetyg – och sparken. Sedan kröp Svensson offentligt till korset och underbetyget förvandlades till... Tja, om det var just ett partiframtvingat glädjebetyg har diskuterats livligt.

Oavsett vilket var uppvisningen knappast förtroendeingivande.

Hursomhelst. Nu kommer en liten nätt uppföljare.

Allt började med en harmlös (?) tweet om att Falkenberg inte ska ha flumskolor. Det är i varje fall vad kommunrådet Per Svensson vill få det till. Även om han helt tycks ha fått begreppet "flumskolor" bakfoten.

Inlägget fick dock Jörgen Frostlund, numera rektor på Vesterhavsskolan, att se rött. Förståeligt? Ja, både personligt och yrkesmässigt. Underbetyget "flumskola" kunde ses som en spark, medvetet riktad just mot Vesterhavsskolan.

Bakgrunden? Att en lärare, som sagt upp sig i protest, har anklagat Vesterhavsskolan för att tvinga henne att sätta glädjebetyg. Detta har hon, förutom att anmäla saken till Skolinspektionen, beskrivit i en rad medier.

En korrekt bild eller en ojuste smutskastning? Skolinspektionen ska utreda, som sig bör. Glädjebetyg är ett otyg. Men det står helt klart att rektorns version skiljer sig från lärarens. Och Frostlund vänder sig mot att Per Svensson var orimligt snabb med att utnyttja lärarens kritik.

I politiskt syfte? Den saken kan förstås inte uteslutas. Att vifta orden glädjebetyg och friskola framför näsan på en socialdemokrat är ju lite som att vifta med ett saftigt köttben framför en hungrig pitbull. Per Svensson högg direkt.

Det borde han inte ha gjort, kontrade Frostlund - i en facebook-grupp. (en grupp där den gamla Frostlundaffären debatterades flitigt på sin tid)

Överreaktion! kontrade Per Svensson.

Verkligen? Det tog i varje fall inte lång stund innan ett flertal S-politiker hade fått blodvittring och gick till gemensam attack.

S-politikern Marcus Dufwa lät påskina att Frostlunds förklaringar var mindre tillförlitliga efterhandskonstruktioner. Kort sagt. Han insinuerar att rektorn ljuger.

Eldunderstöd kom snart från en annan S-kollega, som passade på att slänga in ett av valrörelsedebattens hetaste debattämne, vinstförbud. Angreppsvinkeln? Den om att friskolor är ett elände (bland annat) för att de sätter glädjebetyg.

Argumentet låter väldigt bekant. Väldigt. Såhär lät det nämligen i Socialdemokraterna Falkenbergs positiva svar på Reepaluutredningens förslag om vinstförbud:

”Det finns en inneboende problematik mellan oberoende betygssättning och vinstoptimering i en skola som drivs som aktiebolag”.

Kort sagt, det är inte första gången Socialdemokraterna i Falkenberg försöker göra gällande att Vesterhavsskolan och övriga friskolor fuskar sig fram.

Pikant nog får de dock mothugg i den aktuella debatten – av en politiker i samma rödgröna "lag". En MP-politiker med erfarenhet påtalar att hon känner sig helt trygg med hur betygssättningen genomförs på friskolorna i Falkenberg och att de följer Skolverkets normer och regler fullt ut.

Visserligen kom det en utredningen förra året som syntes påvisa att friskolor var mer benägna att sätta för snälla betyg. Utredaren fick dock snabbt mothugg från friskolornas riksförbund.

Så problemet existerar inte? Jo, tyvärr. En undersökning som Lärarnas Riksförbud gjorde för några år sedan visade att både friskolor och kommunala skolor stundtals sätter alltför generösa betyg. Extra hög risk för sådana frestelser ansågs finnas i kommuner med valfrihet.

Det senare vill ju Socialdemokraterna i Falkenberg uppenbarligen helst få bort.

Vi vill utmana Vesterhavsskolan, skrev Per Svensson och Peter Dygården i en debattartikel i HN inför valet. Självfallet kan den samlade S-attacken på facebook ses som ett drag i det spelet, med (s)lutmålet att manövrera ur en skolkonkurrens man ogillar.

Fulspel? Ja, i nivå med fulbetyg.