Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Georgia Ferris (KD), ordförande i KFT-nämnden och Maria Sjödahl, förvaltningschef. Bild: Håkan Johansson
Georgia Ferris (KD), ordförande i KFT-nämnden och Maria Sjödahl, förvaltningschef. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Tvätta förskolebyken offentligt, Ferris!

Det finns så många frågetecken kring hyresupphandlingen av förskolan på Hjortsberg. De svar som kommer från förvaltningschef Maria Sjödahl och nämndsordförande Georgia Ferris (KD) är allt annat än tillfredsställande. Har Falkenbergs kommun satt i system att använda upphandlingsinstrumentet lite som man vill?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att Konkurrensverket reagerar är inte konstigt, det är för många konstiga detaljer som leder till den nya förskolan. Frågan som inte får svar är varför det är så viktigt med en hyrd förskola? Varför kunde kommunen inte bygga en ny förskola själv?

Man kan konstatera att det tar tid att göra en detaljplan. Det kan vara en anledning till att kommunen inte bygger själva. Men alltför mycket verkar riggat för att det Ekängen-ägda bolaget ska få anbudet: bolaget har precis fått en godkänd detaljplan för förskola på området och upphandlingen gav kortast möjliga tid för att kunna lämna anbud.

Georgia Ferris säger att det behövdes en förskola snabbt eftersom ett kontrakt med paviljonger går ut nu. Men det förklarar inte varför det tvunget skulle vara en hyrd förskola.

Nej, det här luktar illa lång väg. Kommunen - låt det vara osagt om det är politiken eller förvaltningen eller båda tillsammans - har velat vara riktigt fiffig och slå flera flugor i en smäll. En av dessa flugor kan vara att fortsätta ha bra relationer med det lokala byggbolaget, som delägs av Ekängengruppen som är insyltad på många ställen i Falkenberg.

Förvaltningschefen försöker skylla på upphandlingsenheten, men i det här fallet verkar inte upphandlingshandläggarens svar särskilt stabilt . Listan med fler lämpliga fastigheter som Maria Sjödahl skickar till HN:s reporter framstår som "goddag yxskaft".

Det är tyvärr inte ovanligt att kommuner, med eller utan politikernas goda minne, riggar upphandlingar på olika fiffiga sätt. Lagen är som lagar är, relativt trubbig och det går ofta att göra lite halvsnygga tolkningar som smiter förbi obemärkt. Om ingen börjar gräva i det, förstås.

Och KFT-nämnden och förvaltningen i Falkenberg har varit ganska duktiga och de har relativt bra svar på frågorna. Men sammantaget finns det alldeles för många tecken som pekar på en sorts mixtrande som gör att syftet med Lagen om offentlig upphandling förfelas i det här fallet.

Kommunerna hanterar våra skattemedel och medborgarna förväntar sig att få valuta för pengarna. Då kan man inte skicka ut 40 miljoner rakt ut i det blå till ett enskilt företag. Ett företag som redan innan har väldigt god kontakt med kommunen och där det därför är extra viktigt att vara korrekt när det gäller upphandlingar.

Låt inte Falkenberg vara en halvkorrupt kommun likt en del andra som avslöjats genom åren. Här måste byken tvättas, hängas upp offentligt och aldrig upprepas igen!

Läs mer: Falkenbergs kommun skrev mångmiljonavtal

Läs mer: Konkurrensverket kan starta granskning