Tuffare åtgärder väntar för att hejda smittan

Ledare 2/11. Spridningen av covid19 ökar kraftigt och flera regioner i landet har beslutat om hårdare regler och restriktioner. För Hallands del är det sannolikt bara fråga om dagar innan också vi tvingas till det. Myndigheterna i Halland förbereder sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Presskonferens på Regionens hus i halmstad om corona-läget.
Maria Ryberg mo, Jörgen Preuss, Jörgen Peters, Martin Engström, maria Lövgren
Presskonferens på Regionens hus i halmstad om corona-läget. Maria Ryberg mo, Jörgen Preuss, Jörgen Peters, Martin Engström, maria Lövgren Bild: Johan Persson

Det är en minst sagt olycklig tajming att regeringen för ett tag sen beslutade att publiktaket för idrotts- och kulturevenemang kunde höjas från 50 till 300 sittande åskådare från och med den 1 november. Det gladde förstås de båda branscherna, men glädjen riskerar att bli kortvarig. Kanske så kort som någon dag eller två. Flera län, bland annat Skåne, har tagit beslut att 50-gränsen ska gälla även i fortsättningen. När smittan ökar så kraftigt som den gör nu måste tyvärr hårda åtgärder tas till.

Det återstår att se om idrottsföreningarna i helgen klarar att hålla 300-gränsen utan att smittan ökar. Det är knappast själva matchen som är det stora problemet utan hur arrangemanget klarar fysisk distans i entréerna och under pauserna.

ANNONS

Det finns en stor trötthet på corona och det är förstås mänskligt. Men det är också mänskligt att tänka på sina medmänniskor och undvika att smitta andra. Där har kommunikationen tyvärr brustit. Det hade behövts mer innovativa lösningar kring hur informationen och kommunikationen kring covid19 skulle se ut.

Det är uppenbart att alltför många i samhället tar alltför lätt på pandemins effekter. De som tycker att Sverige borde ta till med mer hårdhandskar än hittills borde se att det tyvärr inte hjälper. I de länder där man vidtagit drastiska åtgärder ser man nu demonstrationer på gatorna i protest mot ländernas strategier och slarvet bland befolkningarna ökar. Den svenska lagstiftningen tillåter inga hårdhandskar och tur är kanske det. Ordningslagen är tyvärr inte så mycket att komma med i sammanhanget även om den kunde användas lite mer, men det beror kanske på att polisen prioriterar bland sina uppdrag.

Det är bra att myndigheterna i Halland verkar medvetna och förberedda inför hårdare restriktioner. Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen i Falkenberg, Stigert Pettersson, säger att förvaltningen är förberedd på att gå över till distansundervisning om det skulle behövas. För gymnasieskolans del provades det i våras och även för grundskolan skulle en omställning kunna ske utan alltför stora problem. Det finns coronafall på Falkenbergs gymnasieskola, men det gäller att begränsa fallen så mycket som möjligt.

ANNONS

Det kommer att bli en tuff höst och vinter för många, både företag och enskilda. Men det finns inget alternativ, covid19 måste hejdas. Regeringen måste ge företagen förutsättningar att överleva, likaväl som att människor måste skyddas för att kunna fortsätta leva.

ANNONS