Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20220805
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre.
Foto: Christine Olsson/TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT
STOCKHOLM 20220805 Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) talar vid valkonvent på Stockholm Waterfront Centre. Foto: Christine Olsson/TT kod 10430 Bild: Christine Olsson/TT

Katarina Erlingson: Trygg och konsekvent Lööf retar högerpartierna

Centerpartiet står stadigt i svensk politik och har inte svängt på en femöring i sina värderingar som de flesta av de andra partierna har gjort. Annie Lööfs tal på partiets valkonvent och partiets valmanifest visar på en konsekvent politik.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Centerpartiet har sviktat i opinionen de senaste månaderna, men det är svårt att analysera varför. Visst gör statsminister Magdalena Andersson ett bra jobb och känns som en trygg hand i en osäker värld, men Socialdemokraterna ger sällan ett nytänkande och positivt intryck; S fortsätter vara det förvaltande parti det alltid har varit.

Annie Lööfs främsta uppgift under valkonventet är förstås att gjuta mod i sina valarbetare. Det kan behövas, för partiet attackeras från två fronter och Lööf hånas allt som oftast för sin envetenhet att sträva efter "den breda mitten". Men skam den som ger sig, så småningom kommer hon antagligen att få rätt. Frågan är om det blir före valet eller efter, låt oss hoppas på bådadera.

Den erfarna centerledaren - hon firar elva år som partiledare i höst - poängterade partiets trogna ståndpunkter som gör att man hånas av andra partier som själva vänder kappan efter vinden.

-Vi överger aldrig våra värderingar, vi sviker aldrig klimatet, vi lämnar aldrig landsbygderna i sticket, sa Annie Lööf i inledningen av sitt tal.

Och det är kanske det som retar högersvansen så mycket att Annie Lööf är ett av deras främsta hatobjekt på Twitter och Facebook.

-Om vi, för första gången sedan demokratins genombrott, ska låta ett rasistiskt populistparti få avgöra hur Sverige styrs. Ett parti vars historia och agerande borde fördömas och förkastas, inte ges inflytande över Sveriges framtid. Ett parti vars människosyn och idéer borde vara ett stoppljus för varje sann liberal, inte en språngbräda till makten, sa C-ledaren.

Det sista som en klar udd mot Liberalerna, vilket nog behövs när Centerpartiet står still i opinionen och Liberalerna drabbats av Johan Pehrson-effekten. Det är illa att liberaler ska behöva slåss mot varann, men den svenska politiken är tyvärr väldigt smutsig för närvarande och har varit det de senaste åren.

Centerpartiet står kvar i sina trygga värderingar och har inte ändrat sin politik på ett opportunistiskt vis som man gjort på både höger - och vänstersidan. Vänsterpartiet har låtit ändamålen helga medlen och inte dragit sig för att utnyttja SD:s stöd när det passat. Moderaterna har lagt om en stor del av sin politik, inte minst på invandrings- och integrationsområdet. Det började direkt när Reinfeldt slutade, men har accelererat under Ulf Kristersson och hans enorma sug efter makten till vilket pris som helst.

Måtte väljarna inse att det finns ett parti som faktiskt vill Sveriges bästa, inte bara genom vackra ord utan en genuin vilja till samarbete. I den breda mitten.