Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Indian art teacher Sagar Kambli makes paintings of President Donald Trump and Democratic rival Joe Biden on a pavement outside his art school remaining closed due to the COVID-19 pandemic in Mumbai, India, Thursday, Oct. 29, 2020. (AP Photo/Rajanish Kakade)  RKD101 Bild: Rajanish Kakade
Indian art teacher Sagar Kambli makes paintings of President Donald Trump and Democratic rival Joe Biden on a pavement outside his art school remaining closed due to the COVID-19 pandemic in Mumbai, India, Thursday, Oct. 29, 2020. (AP Photo/Rajanish Kakade) RKD101 Bild: Rajanish Kakade

Maria Haldesten: Trump har härskat genom att söndra, och sargat din värld

Stormen Zeta känns som ett järtecken inför ett ödesval. Utgången påverkar inte bara vårt klimat utan också möjligheterna att läka en skadeskjuten demokrati.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 3/11. En ovärdig president som är en skymf mot ämbetet och ett hot mot såväl världen som USA – hur kan han ens vara nära att få förnyat förtroende i dag?

För många betraktare – även en lång rad inbitna republikaner – är den förestående valrysaren ett enigma. Donald Trump har förvaltat sitt ämbete precis så vårdslöst som hans kritiker befarande. Och ändå står miljontals väljare redo att åter lägga sin röst på en kaosmånglare.

Hur är det möjligt? Delvis för att Trump faktiskt levererat en viss del av det han lovat – exempelvis ett påbörjat murbygge som får en politisk ikon som Reagan att vrida sig i sina grav. Men en stor del av förklaringen är förstås att Donald Trump har varit så skicklig på att sälja in lögn som sanning. Presidenten och hans stab har lagt konsekvent avfärdat tydliga bevis på oskicklighet och inkompetens som fejk.

Den sittande presidenten har ägnat sin tid vid makten att lägga en grund på vilken han kan avfärda även en valförlust som fejk. Donald Trump har redan hotat med att inte erkänna sig besegrad. Och han har fått våldsbejakande stödtrupper att stå redo.

Därför håller stora delar av världen nu andan. De håller tummarna för en seger för Joe Biden. de vill se ett presidentskap som kan bädda för mer normala förhållande och ett USA som åter visar intresse för att vårda en mer traditionell roll på den internationella scenen.

Men om opinionsmätningarna pekar rätt och Joe Biden kan koras som segrare redan när valdagen är över, betyder det inte att problemet Trump är över.

Under hela sin tid vid makten har hans twittrande varit en pådrivande faktor för förråandet av det politiska samtalsklimatet inte bara i USA utan hela världen. Han har inte bara ljugit systematiskt utan också samvetslöst förtalat motståndare, journalister med flera - och kommit undan med det. Att Joe Biden, som talat mycket om vikten av anständighet, skulle ha en annan approach som president är givet. Men en seger för honom skulle inte nödvändigtvis ha en tillräckligt dämpande effekt på samtalsklimatet.

– Min bedömning är att Trump inte kommer att backa ut ur rummet. Han kommer att driva på hårdare utifrån än inifrån Vita huset, säger Frida Stanne, forskare och lektor vid Högskolan i Halmstad.

På intet sätt är det ett argument för att önska fyra år till med Trump. Men det finns skäl att ha beredskap för vad ett sådant scenario skulle betyda vad beträffar exempelvis uppvigling till nidingsdåd och inhemska terroraktioner.

Trump har härskat genom att söndra. USA är mer polariserat än någonsin – vilket har märkts när demonstrationer urartat till kravaller. Så det finns skäl att känna oro för vad Donald Trump kan ställa till med oavsett vilken stol han sitter på.