Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Bakom statistiken gömmer sig mammor, systrar och döttrar. Trafficking, och även mäns våld mot kvinnor, är bara några exempel på konsekvenserna av ojämställdhet mellan kvinnor och män.” Bild: Ezequiel Scagnetti / Reporters / TT
”Bakom statistiken gömmer sig mammor, systrar och döttrar. Trafficking, och även mäns våld mot kvinnor, är bara några exempel på konsekvenserna av ojämställdhet mellan kvinnor och män.” Bild: Ezequiel Scagnetti / Reporters / TT

Abir Al-Sahlani: Trafficking måste vara ett prioriterat brott för polisen

Jag är tacksam att jag lever i ett land där det är brottsligt att utnyttja en annan människa sexuellt. Men det behövs höjda straff för köp av sexuell handling av minderårig.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det är nu tio år sedan antog EU en lag där man fastställde trafficking som ett begrepp i hela Europa och utrustade medlemsstaterna med möjligheten att straffa de individer som bedriver människohandel.

Europaparlamentet har nyss publicerat en ny rapport som undersöker hur arbetet att implementera direktivet i medlemsländerna har fungerat. Vi har kommit en bit på vägen, men mycket arbete kvarstår inser jag, inte minst när jag möts av dystra siffror i den nya rapporten.

Den mest förekommande formen av trafficking är när offren blir sexuellt utnyttjade. Offren är i nio av tio fall kvinnor och flickor. Bland alla traffickingoffer är 25 procent barn och 80 procent av dem är i sin tur flickor. Sju av tio hallickar är män.

Bakom statistiken gömmer sig mammor, systrar och döttrar. Trafficking, och även mäns våld mot kvinnor, är bara några exempel på konsekvenserna av ojämställdhet mellan kvinnor och män.

EU-direktivet har ett tydligt jämställdhetsperspektiv på trafficking – men vi måste göra mycket mer.

Rekryteringen av traffickingoffer, där barn utgör en särskilt stor andel, sker främst via sociala medier. Det är fruktansvärt.

Här kan EU spela en viktig roll i att sätta press på de stora plattformarna, som Facebook och Instagram, att ta sitt ansvar och motverka att individer rekryteras till offer för trafficking genom deras appar. Dessutom måste vi i medlemsländerna utveckla polisens och rättsväsendets teknologiska kompetens för att kunna identifiera offer på de digitala plattformarna. Trafficking måste vara ett prioriterat brott för polisen.

De personer på våra myndigheter som kommer i kontakt med traffickingoffer måste ha en utbildning i hur man bemöter denna typ av brottsoffer. Samhället måste vara redo att skydda och stötta offren.

EU måste aktivt arbeta för att få slut på straffriheten för trafficking. I Sverige är det förbjudet att köpa sex sedan 20 år tillbaka. Jag är tacksam att jag lever i ett land där det är brottsligt att utnyttja en annan människa sexuellt.

Men ärligt talat behövs, i och med att traffickingoffer i Sverige oftast är flickor i åldrarna 16 till 17 år, höjda straff för köp av sexuell handling av minderårig.

Covid-19 slår mot allt och mot alla. Men de som ofta drabbas hårdast är de som redan befinner sig i en utsatt situation. Jag tänker på de kvinnor, män, flickor och pojkar som vanligen finner en fristad på härbärgen och som tvingas tillbaka i hallickarnas armar när härbärgena stängs ner på grund av smittspridningen.

Jag tänker på de migranter som riskerar livet för att komma till Europa och hur de högre grad riskerar för att bli offer för trafficking efter de korsat gränsen in i EU.