Trögfattade badgäster fixar inte egenansvaret

Neka hemtjänst till de delårsboende som inte ens borde ha styrt kosan hit, i Varberg precis som i Falkenberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En del "ullharar" skiter högaktningsfullt i smittråd och rekommendationer. Boråsare som tjuvstartat påskfirandet är redan i full gång med fejande och pyntande.

En äldre kvinna promenerar förbi. Bor hon möjligen i en av sommarstugorna?

– Ja visst, säger hon med ett brett leende – för att sekunden efteråt hejda sig mitt i steget. Nej alltså, jag är bofast säger hon, sänker blicken och får väldigt bråttom.

Drog hon en vals – skamset medveten om att hon inte borde vara där?

Kvinnan är i så fall inte den enda som anser sig stå över Folkhälsomyndighetens närmast övertydliga rekommendationer. Bilarna utanför stugorna avger sina tysta vittnesmål.

ANNONS

87-åringen från Borås är redan på plats, i huset tätt intill den medelålders grannen från Göteborg. Och så fortsätter det, En rad äldre utomsocknes hänger glatt påskägg och fjädrar i träden.

I grannkommunen strax söderöver har man fått sätta ned foten. Det blir ingen hemtjänst för trotsiga badgäster.

– Vi är i ett ansträngt läge redan. Vi kan inte belasta verksamheten ytterligare, förklarade Kerstin Rosell (S), socialnämndens ordförande, i HN för ett par dagar sedan.

Då hade det redan börjat trilla in ansökningar om från omsorgsbehövande fritidsboende.

Så ser det ännu inte ut i Varberg.

– Vi bevakar naturligtvis detta, men än har det inte kommit någon ansökan, säger socialchefen Anna-Lena Sellergren, som dock konstaterar att verksamheten redan är oerhört belastad.

Än så länge finns egentligen inte lagligt stöd för att neka delårsboende hemtjänst när det flyttar ut till sommarstugan. Men Sveriges kommuner och regioner har konstaterat att epidemin har försatt många kustkommuner i ett svårt läge. Därför har SKR skickat en hemställan till regeringen med krav på omedelbara undantag från regelverket. SKR konstaterar det som Falkenberg redan har gjort, att det behövs lättnader i vistelsekommunens ansvar för socialtjänstinsatser vid ”delårsboende”.

– Vi har inte diskuterat det som åtgärd i nämnden ännu, men jag har svårt att se att vi skulle kunna erbjuda alla tjänster. Vi måste i första hand se till våra egna, säger Turid Ravlo Svensson (S), vice ordförande i Socialnämnden i Varberg.

ANNONS

Nämndordförandens tankar går i samma riktning.

– Jag tror att vi får titta på det här. Jag ser faran i att både sjukvård och hemtjänst bli belastad. Jag tycker att den som har behov själv borde inse problemet, säger Erland Linjer (M)

Man kan tycka det. Men såväl hans partikamrat som centerns ledamot i riksdagens socialutskott inser behoven av att anpassa regelverket.

– De krav som SKR har kring lättnader i reglerna om hemtjänstservice är förståeliga och något vi kan ställa oss bakom under en tidsbegränsad period. Vi i Centerpartiet har mycket stor förståelse för att kommuner tvingas göra tuffa prioriteringar och utgår från att IVO inte kommer att kritisera i efterhand, förklarar Sofia Nilsson (C).

Folkhälsomyndigheten upprepade senast på fredagen förhoppningen att folk tar till sig och undviker de onödiga resorna.

Problemet är att alltför många svenskar, även i riskgrupper, ser en tur till fritidshuset som en "nödvändighet".

Det är ett gravt missförstånd – eller ett medvetet nonchalant spel med andras liv och hälsa.

Påskkärringarna har förvisso ombetts ställa kvasten. Men kanske borde de bestämdaste kärringarna placeras ut vid regiongränsen. I avskräckande syfte. Och beväpna dem gärna med en gemensam halländsk linje om att neka hemtjänst till delårsboende!

ANNONS

ANNONS