Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markus Jöngren Bild: Dick Gillberg
Markus Jöngren Bild: Dick Gillberg

Katarina Erlingson: Tråkig signal lämna eko-organisationen

Ledare 21/4. Alla kommuner är anslutna till medlemsorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner, vilket i princip är obligatoriskt. Det finns också andra medlemsorganisationer för kommuner och regioner som bygger på frivillighet. Där har Falkenbergs kommun till exempel varit medlem i Sveriges Ekokommuner, Sekom, i över 25 år.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Även övriga kommuner i Halland är medlemmar i Sekom, som har 107 medlemmar. En annan intresseorganisation för kommuner är Klimatkommunerna, men den har bara ett fyrtiotal medlemmar, varav ingen Hallandskommun. Att vara medlem i olika organisationer kan ses som en signal till andra vilka frågor kommunen prioriterar, och det ger också möjlighet till material och utbildningar som icke-medlemmar inte får tillgång till.

Nu har emellertid Falkenbergs kommun beslutat sig för att gå ur Sekom. Som signal är det inte bra att gå ur en organisation som arbetar med miljöfrågor och hållbarhet. Sekoms vision är ett hållbart Sverige och utgångspunkten "är ett ekosystem i balans som basen för en hållbar ekonomisk och social utveckling." Falkenbergs kommun är duktig på att arbeta med hållbarhet och har sedan några år en särskild avdelning för hållbarhetsfrågor som hjälper övriga förvaltningar med dessa frågor. Falkenberg har till och med en handläggare som är ledamot i Sekoms expertgrupp kring hållbarhetsfrågor. Därför är det extra konstigt att kommunen väljer att träda ur Sekom.

Det borde inte handla om pengarna, då det är mindre än 20 000 kr i medlemsavgift per år. Vill inte Falkenbergs kommun vara förebild och föregångare längre? Man kan faktiskt undra, då kommunen tagit steg bakåt i närbesläktade frågor som till exempel vindkraften. Eller är det slitningar inom Framtid Falkenberg som gör att Miljöpartiet fått ge sig och fått "betalt" i någon annan fråga?

Markus Jöngren, (MP), påstår emellertid i en nyhetsartikel i HN att det "inte gett så mycket att vara med" och att det är "mycket prat och lite verkstad". Samarbete i en organisation brukar handla om ett givande och tagande och att lära av varandra, så där har rimligen Falkenberg ett eget ansvar om medlemskapet inte gett så mycket.

Visst är det lämpligt att regelbundet se över vilka organisationer en kommun ska vara medlem i. Dels handlar det förstås om ekonomin och vad kommunen får ut av medlemskapet, men dels handlar det, som sagt, om signalvärdet i att vara med i en organisation. Sekom är dessutom en ganska stor medlemsorganisation där över en tredjedel av landets kommuner är medlemmar. Risken är nu att Falkenberg åker snålskjuts på de andra halländska kommunerna när det gäller de här frågorna, eller att de andra låter sig dras med och går ur. Gott samarbete i Halland i all ära, men det är också viktigt att få inspel och inspiration från andra delar av landet.