Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SOHA Hemma hos Anneli Andelén Bild: Dick Gillberg
SOHA Hemma hos Anneli Andelén Bild: Dick Gillberg

Maria Haldesten: Trähus är smarta, visst fattar även Framtid Falkenberg det?

Falkenberg bör göra som Varberg och anta en skarp policy för träbyggnad - även om förslaget kommer från C-oppositionen

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Doften av nysågat trä var en gång vardagsmat för Centerpartiets oppositionsråd i Falkenberg. Så det kan inte uteslutas att en tyken motståndare skulle kalla hennes senaste förslag för en partsinlaga från en träskalle.

Men den som anar jäv bakom motionen om en policy för ökat trähusbyggande är helt fel ute. Sågverket är sålt sedan ett bra tag. Möjligen kan Anneli Andelén anklagas för att besitta mer kunskap om materialet än många andra.

Trähusvurmen delar hon dock med politiker från en rad partier, att döma av alla riksdagsmotioner. Engagemang i frågan finns även S - men framförallt inom MP. Detta på grund av byggmaterialets hållbara profil. Dessutom är det en inhemsk råvara.

Den som flyger över Sverige - och Halland - inser snabbt att stora delar av både landet och regionen består av skog. I Halland är träindustrin en viktig näring, som satsat stort på materialutveckling.

– Bedrövligt att det endast är Varberg av de halländska kommunerna som arbetar med en träbyggnadsstrategi, sade Urban Blomster på Södra Wood när HN var på besök för ett par år sedan.

I Halland finns inte bara Södra Wood utan också Derome Trä. Och Varbergs hamn är en av landets största exporthamnar för just trävaror.

I Varberg, som antog en träbyggnadsstrategi redan för ett par år sedan, har det redan byggts två förskolor med korslimmat trä eller KLT-teknik i stället för bärande betongväggar.

Det förklarar varför Varberg har varit snabbare på bollen - vilket möjligen triggar Andelén. Det vore dock orättvist att säga att Falkenberg hamnat hopplöst på efterkälken. Exempelvis byggs nya hyreshus vid stationsområdet byggs av trämoduler från Väro – hus som enligt projektledaren "flirtar lite med de gamla centrala delarna av stan".

Både Falkenbergs och Varbergs gamla stadskärnor präglas ju av vackra trähus i mjuka färger. De charmiga husen bidrar till platsernas attraktivitet - och finns goda skäl att anpassa nybyggnationer därefter. Tyvärr är kunskapen om att det går utmärkt att bygga även moderna, flerfamiljshus av trä är inte lika spridd som den borde vara.

Cementkrisen blev dock en väckarklocka för många - och gav anledning för träbyggnadsbranschen att sätta strålkastarljuset på trä som ett l vissa fall bättre alternativ till betong. Och faktum är att punkt 48 i det insomnade januariavtalet innehöll en uppmaning att öka byggandet i trä.

Det betyder inte att träbyggnadsstrategier är okontroversiella. Det pågår ett lågintensivt krig mellan svensk träindustri och svensk betongindustri. Men det bör inte avskräcka Falkenberg från att köpa ett klimatsmart förslag från oppositionen. En träbyggnadsstrategi är inte ett stopp för betonghus - det är ett sätt att lyfta ett delvis eftersatt materialval.