Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Några av de skadade ekarna i Tvååker. Bild: Annika Karlbom
Några av de skadade ekarna i Tvååker. Bild: Annika Karlbom

Katarina Erlingson: Trädmarodör i Tvååker måste betala skadan

Ledare 16/2. Trädmarodörer. Dessa sabotörer, vandaler, ekologiska brottslingar visar inte gärna upp sina troligtvis elaka anleten. Deras klandervärda gärningar utförs ofta i skydd av mörkret och kan gäcka polis och förfärad allmänhet under lång tid. Det finns flera städer som då och då drabbas av människor som är så mörka i sitt inre och så fega att de skadar träd.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Träd som många uppfattar som grunden för liv, åtminstone som en oerhört viktig ingrediens för att människor ska må bra. Det gröna som skuggar så skönt på sommaren, det kraftiga grenverket som barnen kan klättra i.

Alla trädmarodörer gömmer sig inte, de är för högmodiga för det. I Tvååker har en fastighetsägare polisanmälts för att ha beskurit 200 år gamla ekar i en vacker allé så illa att de riskerar att dö i förtid. Allén står på mark som är en samfällighet och som Varbergs kommun skött i många år. Personen var inte nöjd med kommunens beskärning och försökte påverka kommunens personal. Då de nekade tog personen ett tag senare dit en kranbil och container och tog saken i egna händer.

Det är inte vem som helst som kan göra så, det kräver både tid och pengar. Eftersom personen inte kunde smyga med kranbilen blev det hela förstås anmält till kommunen som i sin tur anmälde till länsstyrelsen och polisen. Nu riskerar personen att få betala skadestånd på flera miljoner. 200 år gamla träd är högt värderade. Den så kallade Alnarpsmodellen kan hjälpa kommuner att värdera träden.

Det fick en villaägare i Tylösand erfara förra året. Mannen lät ta ner ett stort område strandskog, högst troligt för att få havsutsikt. Hundratals träd jämnades med marken. Efter flera turer i domstol dömdes villaägaren till fängelse i femton månader och ett skadestånd på 2,5 miljoner till Halmstads kommun. Kommunen hade begärt 20 miljoner i skadestånd.

Att ta saken i egna händer och agera på mark som inte är ens egen riskerar att slå tillbaka hårt. Nu tillhör den aktuella marken i Tvååker en samfällighet, så det handlar inte så mycket om att kränka äganderätten som att ta sig friheter.

-Vår poäng är inte att få in pengar till kommunen, utan att markera att det som har hänt inte är okej, säger Åsa Svantesson, trädansvarig på Varbergs kommuns hamn- och gatuförvaltning.

Nej, okej är det verkligen inte! Frågan är vilket som är värst, att ta ner träd eller att irreparabelt skada träd. Oavsett visar det på en likgiltighet för träden men också för alla invånare i Tvååker. Ett egoistiskt tänkande leder till något som är dåligt för alla.

Det är bra att kommunen markerar i ärendet. Och det är bra att boende, i Tvååker i det här fallet, är observanta och meddelar när något ser konstigt ut. Trädmarodörer ska inte få vara osedda!