Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Christofer Bergenblock föreslås toppa c-listan till riksdagen. Till vänster Algot Thorin, plats 3, och till höger Mari-Louise Wernersson, plats 2. Bild: Roger Larsson
Christofer Bergenblock föreslås toppa c-listan till riksdagen. Till vänster Algot Thorin, plats 3, och till höger Mari-Louise Wernersson, plats 2. Bild: Roger Larsson

Katarina Erlingson: Toppstrid väntas om C-listan till riksdagen

Ledare 30/10. En man som i våras utsågs till Årets Centerkvinna toppar nomineringskommitténs förslag till riksdagslista för Centerpartiet i Halland. Christofer Bergenblock, hittills kommunråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen i Varberg, känner sig hedrad över att toppa listan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Om två veckor hålls nomineringsstämman när listan fastställs, så spänningen lär vara olidlig för vissa fram till dess. Inte minst för tvåan Mari-Louise Wernersson, före detta kommunråd i Falkenberg, som blev tvåa även förra gången det begav sig. Då tampades hon med Ola Johansson, Kungsbacka, men blev på stämman placerad på plats 2. Efter bådas intensiva personvalskampanjer missade hon riksdagsplatsen med bara 59 personkryss.

När nu Ola Johansson lämnar riksdagen efter tre mandatperioder lär striden stå mellan Bergenblock och Wernersson. Men båda är så politiskt skolade att de knappast uttrycker sig så.

-Jag är ödmjuk inför nomineringsstämmans beslut. Det är viktigt att kandidaterna står fram som ett lag så att Centerpartiet får så många röster som möjligt, säger Christofer Bergenblock.

-Jag är taggad och motiverad att komma in i riksdagen, men det är stämman som bestämmer, säger Mari-Louise Wernersson.

Det är ingen vågad gissning att det blir minst en omröstning på nomineringsstämman, och att den första i så fall blir om vem som ska stå som nummer ett. Sedan personvalssystemet infördes för många år sen har Centerpartiet varit ett av de partier där personvalskampanjer varit populärt bland kandidaterna. Det är förstås en fördel att hamna på förstaplatsen på listan, men det är inte omöjligt att som tvåa eller trea bli vald till riksdagen om man har en framgångsrik kampanj med stort stöd av många. C i Halland har i år valt att inte ha en medlemsomröstning före stämman, så riktigt hur stort stöd kandidaterna har är svårt att veta i förväg.

På nomineringsstämman kan man tänka sig att Wernerssons förespråkare kommer att lyfta det faktum att Centerpartiet i Halland bara haft två kvinnor som riksdagsledamöter: Gärda Svensson från Långås (1954-1963) och Ella Johnsson från Holm (1976-1985). Å andra sidan borde det i jämställdhetens namn kunna duga med en man som brinner för jämställdhetsfrågor och som utsetts till Årets Centerkvinna i Halland. Deras erfarenheter är relativt lika, men Wernersson har hunnit med mer eftersom hon är äldre än Bergenblock.

Som trea föreslås Algot Thorin från Harplinge som varit aktiv i både ungdoms- och studentförbundet och som närmast fötts in i centerrörelsen. Överraskningen på fjärde plats är nykomlingen Emma Steinwall från Varberg, det är glädjande att nomineringskommittén vågar satsa på helt nytt blod.