Toppositioner blir lediga i ett sunt parti

Ledare 7/4. Det är mindre än ett och ett halvt år kvar till valet 2022 och de flesta partierna ligger redan i startgroparna i sin planering. Nomineringarna med förslag till vilka som ska stå på listorna till riksdagen har börjat i flera partier och län. Till regioner och kommuner dröjer det åtminstone fram till hösten innan arbetet med listorna kommer igång.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
STOCKHOLM 20200921
Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström (C) kommenterar budgetpropositionen för 2021 i Riksdagen i Stockholm.
Foto: Jessica Gow / TT kod 10070
STOCKHOLM 20200921 Centerpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström (C) kommenterar budgetpropositionen för 2021 i Riksdagen i Stockholm. Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Sex riksdagsledamöter för Centerpartiet aviserar nu sin avgång inför valet. Man arbetar på med uppdraget tiden ut, men ställer alltså inte upp för återval. En mångårig riksdagsledamot, Solveig Zander från Uppsala, har redan slutat och lämnat över till sin ersättare. Anders W Jonsson, partiets förste vice ordförande som dessutom fått vikariera för Annie Lööf två gånger, har beslutat sig för att lämna riksdagen och arbetet i socialutskottet när mandatperioden är över. Han är i mogen ålder, fyller 60 i sommar, och har 2022 suttit i riksdagen i tre perioder.

Fem av de övriga som slutar är unga, alla under 40 och en till och med under 30. Emil Källström från Örnsköldsvik är partiets ekonomisk-politiske talesperson och har varit med i tunga förhandlingar med regeringen, inte minst nu under pandemin. Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig, men fortsätter definitivt vara ett tungt namn vad han än väljer att göra framöver. Detsamma gäller för Kristina Yngwe från Ystad som är Centerpartiets talesperson för landsbygdsfrågor och är ordförande i miljö- och jordbruksutskottet. Även Johanna Paarup-Jönsson, talesperson för psykisk hälsa, Fredrik Christensson, utbildningspolitisk talesperson, och Magnus Ek, miljöpolitisk talesperson, kommer att skapa tomrum som inte är helt lätta att fylla.

ANNONS

Finns det då någon anledning för Annie Lööf och Centerpartiet att bli oroliga över att så många slutar på en gång? I det långa loppet är det säkert inga problem, det är få partier som verkar ha det så harmoniskt, men på kort sikt kan det förstås vara svårt under en inkörningsperiod. De som slutar är alltså unga och det är rimligt att det finns annat i livet för dem än politik. De är i en ålder då flera av dem har småbarn och att de lämnar toppolitiken just nu är högst sannolikt bara en fråga om personliga skäl.

Att gå ut och in i politiken borde vara en självklarhet, inte minst om man är väldigt ung när man börjar på nationell nivå. Det är sunt att göra olika saker i sitt liv och inte fastna i riksdagskorridorerna. Det har tidigare funnits en del exempel på riksdagsledamöter som nästan har tvingats bort från sin plats och som därefter varit bittra under många år. Det är klokt av de unga ledamöterna att välja själva och att se att livet består av mer än politik. Det går att göra samhällsnytta och bidra till förbättringar på andra sätt och i andra roller.

ANNONS