Topplagen snuvades på publikfest i Varberg

Att anpassa är att banta. Det kan behövas. Men räkna inte med jubel – och se upp för

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ett antal personer hade letat sig till fullmäktigesalen under tisdagen för att bevittna derbyt mellan Alliansen och Oppositionen i politikernas division 2. Men de fick inte se någon jämn match. Alliansen hade fördel från start och behöll den hela vägen till avblås. Lagledarna var nöjda efteråt.

– Oppositionen ställer upp ett stabilt försvar och krigar på som tusan. Det ska de ha all cred för. Men vi är för tillfället ett bättre lag och i slutändan är väl siffrorna ganska rättvisande för matchen, sade Ann-Charlotte Stenkil och torkade svetten ur pannan efter den tuffa drabbningen.

Eller, rättare sagt, så kunde hon ha uttryckt sig.

ANNONS

Citatet, liksom inledningen, är nämligen en anpassad omskrivning av en sportartikel om senaste derbyt i innebandy. Tyvärr passade inte rubriken. Politikerderbyt lockade inte storpublik. Endast ett fåtal hade tagit plats på läktaren eller i bänkat sig för live-sändningen.

Varför? För att utgången var given från början?

"Talarna gör allt för att förlänga talartiden och berika sig med arvoden." skrev en åskådare i sociala medier. En sur recension från en spelare som passerat sitt bäst-före-datum – eller en redovisning för hur vederbörande såg på saken redan under sin tid som folkvald?

Oavsett vilket är uppstötningen orättvis. En budgetdebatt är, i sina bästa stunder, allt annat än en meningslös uppgjord match. När det bränner till är det en upplysande plädering för värderingsdrivna ståndpunkter – och en uppvisning i talarkonst.

Tyvärr är startsträckan ofta lång. Den här gången blev det dock lite dramatik innan budgetdebatten ens hann börja. Det rimliga förslaget om avgifter för hemsjukvård fick återremitteras. Tjänstemän och politiker hade missat några väsentliga detaljer. Det bör dock inte ta alltför lång tid att räta ut frågetecknen – flera kommuner har ju klarat det. Och Varberg berömmer sig att vara bättre än så många andra.

Vår kommun har ett bättre läge, med exempelvis lägre låneskuld än många andra kommuner, förklarade ekonomidirektören i inledningens början. Han hymlade dock inte med att läget är kärvt. Allt färre skall försörja allt fler. Dessutom förväntas konjunkturen vika.

ANNONS

Men är de där bistra prognoserna huvudskälet till att Socialdemokraterna vill kasta in handduken redan nu och höja skatten?

– Sin vana trogen de höja skatten igen – det verkar ligga i generna, sade Ann-Charlotte Stenkil i ett vasst anfall mot motståndarlaget.

Föga förvånande tryckte försvararen Jana Nilsson (S) tillbaka genom att peka på det tuffa läget i exempelvis grundskola och förskola.

– Nästa år kommer ni dunka till med skattehöjning, siade han.

Och så kan det förstås bli. Den styrande majoriteten markerade bara att en skattehöjning är något man vill undvika in i det sista.

Ett skäl är att Varbergs låga skatt är en konkurrensfördel. Det sänder en signal om att här finns en kommun med god koll på ekonomin. Och företagare och anställda kan lockas att bo och verka i en kommun där det kostar lite mindre att leva. Varberg, som fått jobba hårt på att få bättre rykte som företagarkommun, vill inte riskera att åter börja falla i rankingen.

Alla vill dock också leva gott. Det är där den svåra avvägningen kommer in. Låg skatt är en konkurrensfördel – men det är också hög kvalitet. God arbetsmiljö är en viktig faktor när det gäller att locka personal till bristyrken.

ANNONS

Skall det ske "anpassningar" är det orimligt dyra prestigeprojekt som skall bort, inte viktiga resurser i skolan. Börjar man dra in på det senare, uppfattar invånarna det som att man bantar för framtiden snarare än rustar. Och då blir bedömningen av spelarna i lag Alliansen därefter. Och då kan det som ser ut som en seger bli en förlust i det långa loppet.

ANNONS