Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani (S) riksdagsman om att jobba hemma under coronatider Bild: Annika Karlbom
Adnan Dibrani (S) riksdagsman om att jobba hemma under coronatider Bild: Annika Karlbom

Adnan Dibrani: …Tillsammans kan vi göra Sverige bättre

Om mindre än fyrtio dagar stängs vallokalerna och svenska folket ska ha sagt sitt om hur landet ska styras de kommande fyra åren. Det är inte alla förunnat att få den möjligheten. Merparten av världens befolkning lever i mer eller mindre auktoritära system och demokratin i världen har varit på tillbakagång de senaste femton åren. Därför är det så viktigt att vi alla använder vår röst.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Det finns ett stort intresse och ett sug efter att få prata politik. Många personer helt utan politiska uppdrag har på senare tid frågat mig när valrörelsen drar igång. Samtidigt finns det en känsla bland många av att inte kunna påverka och en bild av politiker som några som lever i en annan värld. Sanningen är ju att det är en väldigt liten privilegierad del av oss med förtroendeuppdrag som får förmånen att kunna arbeta med det på heltid. De flesta förtroendevalda är fritidspolitiker som ägnar sina kvällar åt att gå på möten och läsa in sig på ärenden.

De flesta fritidspolitiker har ingen särskild utbildning eller träning. Det är vanliga människor som är engagerade i frågor som berör människors vardag. Ofta börjar engagemanget med att man reagerar på något i sin egen vardag, som att köerna till förskola eller vård är långa eller att mamma fått besök av för många olika personer från hemtjänsten.

Därför ska man inte heller dra sig för att engagera sig själv. Det kan låta som ett stort steg men om du inte är intresserad av att ha ett offentligt uppdrag så går det också bra att bara vara medlem i ett politiskt parti. Bara genom att betala medlemsavgiften så stödjer du idéer och värderingar som du tror på. Många som väljer att engagera sig upplever dock att det är så roligt och spännande att de gärna vill vara med mer. Framtiden skapar vi tillsammans.

Just nu är dock det viktigaste du kan göra för svensk demokrati att gå och rösta. Årets val handlar om huruvida Magdalena Andersson ska få fyra nya år att föra socialdemokratisk politik eller om vi ska lämna plats för den mest högerkonservativa regeringen någonsin i svensk historia. Vi socialdemokrater vet att Sverige kan bättre än idag! Vi måste se till att bryta segregationen så ingen ung känner sig utanför och lockas av det kriminella. Unga behöver bli sedda och få rätt hjälp såsom jag fick redan på Centralskolan i Tvååker och sedan vidare genom olika skolor i Varberg. Vi måste ta tillbaka kontrollen över välfärden. Klimatomställningen ska användas för att skapa nya jobb och stärka svensk konkurrenskraft. Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre!