Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI
EP Plenary session - EU Trade Policy Review Bild: Riccardo PAREGGIANI

Jörgen Warborn, Europaparlamentariker (M): Terrorstaten Ryssland borde behandlas därefter

I nio månader har kriget rasat i Ukraina. Över en natt i februari ställdes saker helt på ända och världen är en annan sedan dess. Det som Putin planerat skulle bli en blixtmanöver på några dagar har istället blivit en utdragen tid av krig och fasor för Ukrainas folk.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Berättelserna om tusentals civila dödsoffer och fasansfulla övergrepp från Ryssland är omöjliga att greppa. Det här får under inga omständigheter fortgå. Omvärldens stöd behöver inte bara bibehållas - det måste växlas upp. Och vi får aldrig sluta uppmärksamma och beröras av det som sker.

Ryssland har misslyckats med att vinna på slagfältet. Ukrainarnas kampvilja är okuvad. Bit för bit befriar den ukrainska armén områden som ryssarna lagt under sitt skräckvälde. Ryssarna har insett att de inte kan vinna militärt. Kvar återstår då de smutsigaste och mest iskalla metoderna för att kuva ett land - terrorbombningar och avrättningar av oskyldiga civila. Det är motbjudande att se.

Siffrorna som sammanställts är ofattbara och bakom varje missilnedslag finns ett ännu mer ofattbart människoöde. Sedan krigets utbrott har Ryssland beskjutit Ukraina med missiler, raketer och bomber mer än 24000 gånger. Fler än 34000 krigsförbrytelser har dokumenterats. De senaste månaderna har Ryssland riktat in sig på Ukrainas energiinfrastruktur med hjälp av kamikaze-drönare. Detta orsakar stora skador och enormt lidande bland civilbefolkningen och syftar till att utlösa en humanitär katastrof och tvinga fram nya flyktingvågor under de kalla vintermånaderna. Civilbefolkningen ska tvingas frysa eller fly. Det är så ondskefullt att man saknar ord.

Ryssland är inget annat än en terrorstat. Med rädsla, våld och förnedring som vapen vill de knäcka det ukrainska folkets motståndskraft. I EU-parlamentet röstade vi denna vecka igenom en resolution som klassar Putins statsapparat som en terroristregim. Det bör få den praktiska konsekvensen att alla former av politiskt och ekonomiskt utbyte begränsas, att finansiella tillgångar fryses och att vi kan verkställa sanktioner mot andra länder som fortsätter att samarbeta med regimen och företagen i Ryssland.

Inget land kan nämligen med värdigheten i behåll låta det ryska agerandet ske ostraffat. EU och våra allierade har därför sjösatt de hårdaste sanktionspaketen någonsin. Målet är att strypa den ryska ekonomin och svälta ut deras militära förmåga. Samtidigt skickar vi stora mängder vapen till ukrainarna så att de kan mota tillbaka fienden. Den moderatledda regeringen aviserade nyligen Sveriges hittills största stödpaket med avancerat luftvärn och vinterutrustning till den ukrainska armén. Mer omfattande än alla tidigare stödpaket sammanlagda. Nu är inte läge att växla ner, utan tvärtom att öka trycket mot ryssarna. Fler länder borde följa Sverige och skicka fler och mer avancerade vapensystem, så att den ryska militära förmågan kan skjutas bort. En stat som den ryska väjer nämligen inte för hårda ord. Den kommer bara väja för styrka och hårt motstånd. Vi måste göra allt för att stötta Ukrainas frihetskamp. Vi är skyldiga dem vår helhjärtade blågula solidaritet.