Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Katarina Erlingson: Taggad vikarie rev till mot motståndarna

Det var en taggad vikarierande partiledare för Centerpartiet som inledningstalade på partiets kommundagar som i år äger rum i Uppsala.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Anders W Jonsson gick till hårt angrepp mot den nya ”missnöjeskoalitionen” som han kallade Moderaterna-Kristdemokraterna-Vänsterpartiet- Sverigedemokraterna efter att de förhandlat fram en extra ändringsbudget och förstört delar av januariavtalet. Han undrade om det är sakpolitik som ska gälla, eller om det nu är kaos och bekymmer i svensk politik framöver.

Jonsson gick extra hårt åt SD och menar att de har samma möjlighet att påverka som alla andra partier. Han var tydlig med att C inte kommer att förhandla med SD och någon annan signal hade sannerligen förvånat.

De 700 närvarande centerpartisterna fick också höra om partiets förslag på ett undersköterskelyft. Fler behöver lockas att bli undersköterskor och därför vill C satsa 400 miljoner årligen på kompetensutveckling och en standardiserad utbildning. Satsningen ger möjlighet för 1700 undersköterskor att vidareutbilda sig varje år. Det är verkligen hög tid att det skapas en definition vad en undersköterska är och ska göra.

Genom kompetensutveckling får undersköterskorna också möjlighet att höja sin lön, vilken tyvärr inte är så hög som man skulle önska att den var.

Det är ett tryggt och enigt parti som samlas för ett par dagars erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Uppsala vimlar dessa dagar av kommun- och regionpolitiker och en och annan riksdagsledamot. Partiledaren Annie Lööf är förstås saknad, men hon kan känna att hon har partiet i sin hand och en vikarie som är trygg att luta sig mot, i dubbel bemärkelse. Partiet har emellertid ett jobbigt år framför sig för att kunna ro hem fler delar av januariavtalet.