Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena Storckenfeldt: Tack för den höga notan, regeringen

Kylan och snön har kommit till Halland, julen är bara runt hörnet och det fixas för fullt för att hålla mysfaktorn uppe och mörkret ute. Men istället för att njuta av doften av nybakade lussekatter och pepparkakor är det många som undrar vad det kostade att ha på ugnen så länge.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Vad kommer elräkningen ligga på egentligen? För bara några dagar sedan nådde vi det skyhöga rekordet på åtta kronor per kilowattimme. Kombinationen av i förtid nedlagd kärnkraft, kyla och vindstillhet har bidragit till att det idag ser ut som det gör. Elkrisen är ett faktum.

Att detta skulle bli konsekvensen av Socialdemokraternas och Miljöpartiets tondöva politik var vi många som varnade för. Tyvärr fick vi inte gehör i tid. Återigen har Karlhamnsverket dragit igång, reservkraftverket som eldar 140 000 liter olja i timmen, för att täcka elbehoven. Förra veckan fick vi köpa el av Polen för att täcka underskottet och den här veckan vill Polen köpa tillbaka sin el.

Det är inte rimligt att den framgångsrika industrinationen Sverige blivit ett land i elkris som tvingas köpa smutsig kolkraft och elda med rysk olja så fort det blir kallt eller vindstilla. Det är inte rimligt att hushåll tvingas sänka innetemperaturen för att ha råd med att fira jul.

Tänk ett scenario där vi inte hade avvecklat de fyra fullt fungerande reaktorerna i förtid. Det hade sett väldigt annorlunda ut då. Oskarshamn 1 och 2 och Ringhals 1 och 2 hade istället kunnat säkra Sveriges elbehov och skapat förutsättningarna att sälja ren, fossilfri el till Europa.

Något har blivit riktigt galet i energipolitiken och regeringen bär ett tungt ansvar. Länge har S och MP försökt dribbla bort svenska folket genom att hävda att Sverige har stora elöverskott. Den argumentationen är det få som går på längre. Elöverskott på sommaren innebär inte elöverskott på vintern, och det är nu när det är mörkt och kallt som vi behöver den som mest. På pappret må det stämma – Sverige har de facto elöverskott sett till den totala produktionen över hela året – men i praktiken är det södra Sverige som betalar notan för den dåliga ursäkten. Elen når inte fram, vi producerar inte längre tillräckligt där det behövs och stabiliteten i systemet har kompromissats bort till förmån för miljöpartiets drömmar om 365 soliga och blåsiga dagar om året.

Sverige behöver kärnkraften. Så enkelt är det. Och vi är många som tröttnat på dåliga ursäkter om att kärnkraften inte skulle vara marknadsmässigt försvarbar – annars hade inte Vattenkraft investerat i ny kärnkraft i Estland. Spelreglerna som sattes upp för kärnkraften samtidigt som regeringen bestämde sig för att stänga produktion i förtid gjorde det omöjligt för kärnkraften att stå sig stark på den svenska marknaden – men på andra platser i världen verkar den diskussionen obefintlig.

Just nu är det inte bara klimatomställningen som står på spel, utan även Sveriges förmåga att klara kalla vintrar. Regeringen säger sig nu villiga att vända på varenda sten. Jag undrar vad de sysslat med hittills.