Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Tack för att du minskar smittspridningen!

Ledare 30/12. Tack, du hallänning som håller avstånden till dina medmänniskor. Tack, du som inte åker till affären i onödan. Tack, du som tvättar händerna ordentligt varje gång du råkat ta i något som andra kan ha tagit i. Tack, du som firade jul utomhus med dina kära, som inte fick vara nära inomhus detta år. Tack, du som gav pengar i julklapp eller som beställt dina klappar via nätet eller genom direktleverans från butik.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Bild: Björn Larsson Rosvall /TT
Bild: Björn Larsson Rosvall /TT

Sjukhuschefen på Hallands sjukhus, Carolina Samuelsson, är alldeles säkert tacksam för din ansträngning att inte medverka till spridning av covid-19. Hon säger i HN:s nyhetsartikel att hon nu behöver vara dramatisk. Smittsiffrorna planar inte ut, som vi alla hoppats på. Det är så många som vårdas för covid-19 på Hallands sjukhus att man bävar för om det skulle hända en allvarlig olycka. Då blir det svårt att hitta plats för de skadade. Personalen i sjukvården lärde sig mycket av den första vågen i våras, hur behandlingen gör bäst nytta och det finns gott om skyddsmaterial. Men Carolina Samuelsson är bekymrad över utarbetad personal som ändå tvingas jobba övertid.

Tänk på det nu inför nyår. Om du brukar fyra av ett trevligt fyrverkeri, spara det till nästa år så kan det bli ett ännu bättre fyrverkeri då. Minsta lilla felbedömning - du har kanske druckit en välförtjänt god champagne - och du kan skada din eller någon annans hand, eller något ännu värre.

Tänk på det innan du går på köpcentrum i jakt på något kul på rea. Det går att leva utan många kläder och prylar, och du kan känna dig nöjd över att hjälpa vården och dina närstående.

Sjukvården kan bara vädja och myndigheterna kan inte heller göra så mycket mer. Regeringen lämnade en remiss till lagrådet för en lag som planeras börja gälla den 10 januari. Då kommer myndigheterna ha rätt att bötfälla dig som person om du bryter mot restriktionerna. Då kommer det finnas möjlighet att stänga även privata tillställningar där det är fler än åtta personer närvarande. Men det är långt till den 10 januari.

Vaccineringen har börjat, men det kommer att dröja någon månad eller två tills tillräckligt många är vaccinerade för att vi ska våga slappna av. Så gör inte det, slappna inte av nu när vi är så nära ett normalt liv. Utsätt dig inte för situationer där du riskerar att bli smittad, eller att smitta någon annan. Det går ju inte att veta om man är smittbärande även om symptomen inte har visat sig ännu. Att smitta din mamma eller farfar med en potentiellt dödlig sjukdom, det vill du inte ha på ditt samvete för en stunds ”vanligt” liv.

Strunta i att ministrar hycklar och går på mellandagsrea, säg som Michelle Obama: when they go low, we go high. Håll huvudet högt och uppför dig som den medmänniska du är, och titta inte snett på dem som inte verkar begripa bättre, även om det är sorgligt att de råkar vara ministrar.