Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Ta sköterskelarmet om cancervården på allvar

Läkarbristen på onkologin i Varberg riskerar att förvärras av oklara besked kring hur Halland vill utveckla sjukhusvården.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 6/3. Botad med hjälp av en nanorobot, eller allt sjukare på grund av växande köer? Kontrasten mellan möjligheternas cancervård och sjukhusgolvets bistra verklighet kunde knappast vara större.

På scenen i Falkenberg använde Dr Mouna Esmaeilzadeh bländande färger när hon med bred pensel målade upp bilden av cancervårdens framsteg och framtid. Publikens hjärnor får jobba på högvarv med att föreställa sig hur en minimal, välprogrammerad robot simmar genom en sjuk människokropp för att döda och rensa bort cancerceller.

Vill ni bli 150 år, frågar Dr Mouna publiken – som liksom drar efter andan. Tanken svindlar.

Samtidigt, i en sjukhuskorridor i Varberg, slår sjuksköterskor larm om att regionens cancervård riskerar att falla samman. Två onkologer har sagt upp sig. Det äventyrar patientsäkerheten.

– Just nu bokas patienterna på läkartider som inte finns och vi vet inte vad vi ska säga till dem, förklarar sjuksköterskan Karin Lycknert i en HN-intervju.

För de patienter som hör detta är det lite svårt att se superljust på framtiden. En cancerdiagnos i sig är bland det värsta människor kan föreställa sig. Många tycker sig känna liemannens andedräkt i nacken. Ska man då behöva oroa sig över att den vård man hoppas på kanske inte bli den bästa möjlig? Det kan öka den ångest många sjuka känner.

Situationen är allvarlig och olycklig konstaterar, verksamhetschefen – och skyller bland annat på uppdelningen mellan två olika sjukhus.

Det underliggande budskapet är att specialister skulle vara mindre lockade av att jobba på mindre enheter.

Specialistsjuksköterskorna tecknar en något annorlunda bild – de beskriver ett slags ledningsproblematik:

”Ansvariga chefer och sjukvårdspolitiker har haft god tid på sig att tillsätta onkologer då bemanningsläget har varit kritiskt under en längre tid” skrev de härförleden i en insändare i HN.

Att den landsomfattande bristen på vissa läkarspecialiteter är en bov i dramat är inte svårt att inse. Men mellan raderna kan man också ana att en del av problemet ligger i oklarheter kring hur sjukhusvården i Halland skall organiseras – underförstått också centraliseras. Platsannonser med beskrivningar av ”två utbudspunkter” och en verksamhet ”under utveckling” kanske inte ger de klara besked som arbetssökande önskar?

Är cancervården på Varbergs sjukhus på väg att gå samma väg som barnsjukvården?

Var i så fall ärliga med det. Låt inte en särskilt sårbar patientgrupp åka vårdkarusell i väntan på ett obekvämt beslut som informellt redan är fattat.

Alternativt – ge tydliga besked om att man avser att satsa med full kraft i Varberg. Till det sjukhusets fördel talar att det finns upparbetad sköterskekompetens och att det ligger på rimligt pendlingsavstånd från Göteborg.