Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adnan Dibrani: Ta inte svenska modellen för given

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Jag är relativt nybliven pappa. Detta mirakel. Det är det mest fantastiska som hänt, men det sätter också mammans och min relation på prov. Det är precis nu som de där blommorna, pralinerna och kärleksorden behövs som mest.

Lite grann som det svenska systemen som sattes under viss press under hösten. Nu måste vi mer än någonsin tidigare se på allt fantastiskt vi har här i Sverige. Vi måste vårda vårt välfärdssystem vi måste vara rädd om den svenska modellen men också utveckla den i takt med att världen förändras.

Idag bygger den svenska modellen på en ordnad och reglerad invandring, där asylsökande ska fördelas rättvist i EU, där de som får avslag ska återvända hem, och de som beviljas asyl i Sverige snabbt kan börja integrera sig i samhället genom arbete, praktik och utbildning. Regleringen är nödvändig för att kunna bibehålla en välfärd som gäller lika för alla. Vi behöver dessutom ha ordning för att på ett bra sätt ha överblick och kunna styra landet. Likväl är det oerhört viktigt att integrationen fungerar och att människor kommer i jobb. Det är när vi kopplar samman det invandring kräver och ger som vi kan hitta lösningar som utvecklar Sverige. Den svenska modellen tar fasta på båda delar och är därför det vår politik utgår från. Det är genom att utveckla den svenska modellen vi ska möta framtiden.

I en tid då mycket förändras kan det vara lätt att känna oro. Det kan då vara till hjälp att veta att vägen framåt går genom det vi känner igen och tror på. Välfärd som bygger på jobb och tillväxt. Just nu har Sverige fantastiskt tillväxt och regeringen kommer ta tillvara på den och se till att människor snabbt kommer in i utbildning och jobb. Vi satsar på välfärden med ett investeringsprogram som gör att vi får fler undersköterskor, sjuksköterskor, lärare, förskolelärare och socialarbetare.

Vår svenska modell får aldrig tas för given. Den har producerat något ovärderligt: trygghet. Tänk över vad vi svenskar har att vara stolta över. Vad har vi som många andra länders medborgare bara kan drömma om? Våra skattepengar har byggt upp en fri skola och fri sjukvård, Arbetslöshetsförsäkring och Föräldraförsäkring.

I mitt liv ser jag det här tydligt just nu. I flera andra europeiska länder skulle en nybliven förälder bara kunna stanna hemma några veckor innan det är dags att lämna den nyfödda och börja jobba igen. Men i Sverige väver vi medborgare ett skyddsnät som befriar en nyförlöst från en stress över familjens inkomst. Det är sådana konkreta vardagslösningar den svenska modellen ger oss. Glöm aldrig det.