Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Ta inte för lätt på ökad massövervakning

Det finns en risk att den nya tekniken missbrukas

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare

Ledare 2/9. 450 fasta övervakningskameror – en ökning med 150 stycken bara i år. Drönare och kroppskameror. Polisens övervakningsmöjligheter ökar. Nyligen fick man även klartecken från Datainspektionen att använda mjukvara för ansiktsigenkänning.

Tekniken kan inte bara användas för att känna igen ansikten – utan kan sålla fram även specifika bilar, kläder eller väskor ur övervakningsmaterial. Att kartlägga en misstänkt gärningsmans rörelsemönster blir avsevärt lättare.

Men massövervakning och bättre möjlighet att sålla i datan, kommer inte utan risker. I en debattartikel i Göteborgs-Posten (30/8) varnar advokaten Peter Hellman för att verktygen kan missbrukas.

En risk är så kallad ändamålsglidning, då ett verktyg används till annat än sitt ursprungliga syfte. Ansiktsigenkänning har hittills bara godkänts för att gå igenom övervakningsmaterial som ingår i en brottsutredning – men har långt fler möjliga användningsområden. Det kommer krävas transparens från polisen i hur tekniken faktiskt används – både gentemot befolkningen och Datainspektionen.

I mars i år inledde Datainspektionen en tillsyn, för att kartlägga i vilken utsträckning appen Clearview har använts inom svenska myndigheter.

Enligt Ekot ska enskilda medarbetare inom polisen ha använt den kontroversiella appen, som identifierar personer med hjälp av bildmaterial som finns tillgängligt på internet via tjänster som Instagram eller Facebook. Detta trots att användning av appen troligen skulle strida mot dataskyddsförordningen.

Ännu mer beklämmande är att polisen testade teknik för ansiktsigenkänning inom ramarna för Rimfrost, utan att Datainspektionen informerats. Dessutom fanns det under testerna inga krav på att de som fick sina bilder behandlade skulle ha någon brottsmisstanke riktad mot sig.

En så slapp respekt för invånarnas personliga integritet håller inte. Ska invånarna kunna känna sig trygga med att fastna på linsen, måste myndigheterna kunna garantera att deras datahantering går rätt till.