Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ola Johansson: Ta hand om varann – visa hänsyn

Ännu en jul där vi behöver beakta att vi har en smittspridning och anpassa firandet efter rådande restriktioner. Måhända är det numera med ett förstrött öra vi följer Folkhälsomyndigheten och regeringens presskonferenser, eftersom dödstalen inte är lika höga som de varit.

Detta är ett åsiktsmaterial och ingen nyhetsartikel.

Möjligen kunde man önska att de varit lite tydligare med vad som är tillåtet och inte. Jag ser ju som regelbunden tåg- och bussresenär hur lite rekommendationen om munskydd efterlevs.

Varje dag landar dussintals meddelanden i min inkorg från människor som kritiserar beslut som tagits om covidpass och vaccinationer. Man må ha respekt för att vi är fria att göra egna val, men att med berått mod utsätta andra för fara är inget jag kan ställa mig bakom. I adventshelgerna samlas hundratusentals i våra kyrkor för att lyssna och delta i julkonserter. Så även jag, men det fanns luckor både i stämmor och i kyrkbänkar efter dom som valt att följa sin egen tro.

Böner och tro kan möjligen skydda dig själv, men inte oss andra. För kritiken mot åtgärderna har jag respekt, men mycket liten förståelse. Ett så enkelt och smärtfritt erbjudande om vaccin ska man inte tacka nej till. Speciellt inte med tanke på att vi lever i en del av världen där det är möjligt att både få skydd och akut vård ifall det behövs. Vaccinationsmotståndet skulle jag vilja beskriva som ett i-landsproblem.

Det är bra att vi kan fortsätta samlas till konserter, idrottsevenemang och allmänna sammankomster på fler än 100 deltagare, med strikt beviskrav på fullföljd vaccination. Alternativet hade varit en ny lockdown och det skulle om något varit en fara för både folkhälsa och ekonomi. Profetior om att pandemin kan komma att pågå fram till 2024 förvånar inte. Det är en uthållig motståndare vi har och en farlig sådan.

I skuggan av den flyttar Vladimir Putin fram trupper till Ukrainas gräns. Kina ökar sitt grepp om svaga ekonomier och infiltrerar vår egen, samtidigt som Hongkong tagits över och Taiwan hotas. Demokratin är på tillbakagång också i väst. Påverkanskampanjer genom sociala medier förgiftar vårt medvetande och sår tvivel kring värderingar som förr ansågs nedärvda och självklara.

Att ta hänsyn är att respektera människovärdet, att älska sin nästa så som sig själv. Att inte slå, inte förtrycka och håna. Det senare är dessvärre vanligare idag när man kan dölja sin identitet bakom ett konto. Åsiktsskillnaderna har inte på länge varit så stora som de är idag, men i stället för att diskutera och vilja förstå varann, väljer vi att dissa och håna.

Tyvärr är det också många idag som fortsätter välja att slå, våldta, kontrollera och kränka. Kvinnofridslinjen 020-505050 får aldrig så många samtal som i jul- och nyårshelgerna.

Låt oss vila från ett sådant beteende under helgerna och njuta varandras sällskap. Det kommer ljusare tider! På trettondagsafton är det återigen revypremiär i Falkenbergs biograf och teater. Låt oss hoppas och tro att vi som är dubbel – och trippeldoserade får ta del av den glädje som sprids av vännerna i Falkenbergsrevyn och att de tillåts spela för utsålda hus ända fram till april.