Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Gorm, Kallestad
Bild: Gorm, Kallestad

Maria Haldesten: Ta chansen, bli stadens Karl Bertil Jonsson

Revor i skyddsnäten behöver stoppas. Till dess kan du stoppa julstrumpan - för en varmare jul i Falkenberg och Varberg.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Tänk på barnen i Afrika!

Många vuxna hallänningar lär känna igen uppmaningen. Sånt fick man höra ofta - på den tiden Tage Danielsson skrev sin berömda julsaga om pojken och julklapparna.

Förmaningen om svältande barn långt borta var en påminnelse om vårt överflöd – och dess motsats. Att det fanns fattiga barn mitt ibland oss – i välfärdslandet Sverige – föresvävade desto färre.

Idag vet vi bättre. Och det har blivit sämre.

Vi har ingen svältkatastrof. Halland är inte Sydsudan. Lidandet kan inte jämföras. Men många barnfamiljer här hemma lever i ekonomisk utsatthet.

– Vi ser barnfamiljer i Falkenberg där man har inte råd att äta sig mätta i slutet av månaden, säger Helena Hederlund, diakon vid Svenska kyrkan i Falkenberg i SVT.

Både i Varberg och Falkenberg bor flera hundra barn, ofta med en ensamstående förälder, i familjer som har brist på pengar, mat och kläder.

Hur är det möjligt? Det finns ju skyddsnät - med bidrag och annat, tänker kanske någon.

Alltför många familjer faller dock igenom revor i näten. Det kan kyrkan vittna om – liksom socialsekreterare och polisen.

För några år sedan var det just några poliser, som hade sett utsattheten, som privat tog initiativ till att starta en julklappsinsamling i kommunen. Då stod frivilliga i Gallerian och samlade ihop paket.

I år håller Röda Korset och Kvinnojouren i Varberg en julklappsinsamling under helgens "Jul i Brunnsparken". Man kan lämna paket, bland annat inne på Turistinformationen.

Både i Varberg och Falkenberg samverkar de ideella krafterna dessutom med vissa hotell.

"Ensam julgran söker julklappar" står det på hotel Fregattens facebook-sida. Och i Falkenberg är det Strandbaden som jobbar på liknande sätt.

Det finns en viss logik i att en rad hotell, runt om i landet, ställer upp som klappinsamlingsplats. En del av gästerna är sannolikt där för att unna sig lite - och då inspireras de kanske till att dela med sig av glädjen.

– Det brukar bli många gåvor, med kramdjur, pussel och olika leksaker. Det blir en del att styra upp med alla paket som ska ut, säger Ingvar Johansson på Lions - den organisation som står bakom julklappsinsamlingen på Falkenbergshotellet.

För att klapparna ska nå rätt barn samverkar Lions sedan i sin tur med andra, insiktsfulla hjälporganisationer - och med kyrkan.

– Vi har kontakt med diakonin och kan exempelvis fylla ut kyrkans matkassar med julklappar, säger han.

Kyrkan i Falkenberg organiserar dessutom egen insamling under namnet "Julhjälpen" - allt för att stödja behövande i kommunen.

Att revor i skyddsnätet - som också kan lägga sordin på julstämningen hos våra fattigpensionärer - ständigt uppstår är sorgligt. Men när ideella krafter trappar upp lokalt får vi alla en chans att hjälpa - på ett mer personligt sätt än via skattsedeln. Det bidrar till en sund bygemenskap - och som alla vet krävs det en by för att fostra ett barn.