Ta ansvar för barnens trygghet i idrotten

Ledare 25/7. Vid flera tillfällen har det avslöjats att idrottande ungdomar utnyttjats sexuellt av sina tränare. Höjdhopparen Patrik Sjöberg är en av dem som berättat om sina erfarenheter. Häromåret briserade också en bomb i det amerikanska gymnastikförbundet när det kom fram att kvinnliga gymnaster ända upp till landslagsnivå under decennier utnyttjats sexuellt av landslagsläkaren. I Netflixdokumentären ”Athlete A” kan man följa hur historien rullades upp och hur ryggmärgsreflexen var att sopa anklagelserna under mattan.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
Bild: Staffan Löwstedt / SvD / TT

Att barn och unga utsätts för övergrepp av människor de litar på och som ska finnas där för att stötta och hjälpa dem att utöva den aktivitet de i många fall älskar är fruktansvärt, men inte helt ovanligt. Antalet fall tycks inte minska över tid och det går inte att peka ut någon speciell sport som är mer drabbad än andra. Ungefär lika många flickor som pojkar finns bland offren och sexualbrotten sker på alla nivåer, även om det tycks vara värst på elitnivå. Förövarna är ledare, tränare och andra som arbetar för idrottsklubbarna. Nästan alltid är de män.

För att motverka att barn utsätts för sexuella övergrepp i sina idrottsföreningar efterfrågade Bris i en rapport från 2017 handfasta rutiner för det förebyggande arbetet mot övergrepp samt för agerande om övergrepp skett. Politikerna lyssnade, i alla fall delvis. Den 1 januari i år infördes en regel som säger att alla klubbar är skyldiga att begära ut utdrag ur belastningsregistret på alla som ska arbeta med barn och ungdomar. Men tyvärr verkar man glömt bort fortsättningen.

ANNONS

En granskning som Sveriges Radio gjort visar att tillsynen brister och att det inte finns någon konkret plan för hur klubbarna ska sköta kontrollerna och inga straff för de föreningar som bryter mot regeln. Det finns heller inget som hindrar klubbarna för att ändå anställa dömda sexualbrottslingar för att träna barn. Radiosporten har i ett reportage (SR 22/7) kunnat avslöja att en man i Skåne, dömd för sexuellt ofredande av en ung kvinna, tränar ett klubblag för flickor.

Efter avslöjandet gick det ansvariga statsrådet Amanda Lind (MP) ut (SR 24/7) och krävde att Riksidrottsförbundet agerar:

”Riksidrottsförbundet har möjlighet att ställa väldigt höga krav och också utforma ett ännu skarpare regelverk kring kontroll och uppföljning och det tycker jag att man måste överväga”, säger Lind.

Hon har rätt. Idrottsrörelsen är något av det viktigaste vi har. Att utöva sport innebär både glädje, kompisar och god hälsa för många unga. Men våra barn och unga måste vara trygga. Därför måste Riksidrottsförbundet agera omedelbart. Ingen förälder som lämnar sina barn i tränares händer ska behöva oroa sig över om denne är pedofil, och inget barn ska behöva gå igenom sådant som Patrik Sjöberg vittnat om.

ANNONS