Tänker Falkenberg sluta vara föredöme?

Ledare 20/11. Håller Falkenbergs kommuns intresse för och välvilja inför vindkraft på att försvinna? Det är rimligt att ställa frågan när man funderar över kommunens inställning till det havsbaserade vindkraftsprojektet Kattegatt Offshore.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|
Bild: Johan Nilsson / TT

Falkenbergs kommun var tidigt ute med vindkraft på land och var länge en förebild för många andra kommuner. Det vore ytterst tråkigt om kommunen tappar sitt engagemang för förnyelsebar energi i en tid när det är viktigare än någonsin. Det som är ironiskt är att kommunen genom sitt energibolag Falkenbergs Energi 2003 var med och bildade bolaget som nu äger Kattegatt Offshore och som kommunen motarbetar.

Den tekniska utvecklingen går alltid framåt och vindkraftverk som för något år sen var 150 meter höga är i dag gammalmodiga och inte lönsamma. Höga vindkraftverk verkar skrämma en del, inte bara enskilda utan också kommuner, och vindkraft till havs verkar bjuda in till extra motstånd. Projektet Kattegatt Offshore var tänkt som femtio 150 meter höga vindkraftverk i havet någon mil utanför Falkenberg. De nya tekniska förutsättningarna gäller aggregat som är 250 meter höga, som blir färre (26) men samtidigt levererar mer energi.

ANNONS

Bolaget Favonius AB som äger projektet har nu vänt sig direkt till regeringen för att få tillstånd att bygga. Man har uppfattat att Falkenbergs kommun kommer att säga nej och hoppas därmed kunna få ett positivt besked direkt från regeringen. En kommun kan lägga in sitt veto mot vindkraftsanläggningar utan motivering, men undantag finns om regeringen tillåter anläggningen. Regeringen satsar på förnyelsebar energi och ser kommunernas veto som ett hinder på vägen. Därför utreds nu om man kan ta bort vetorätten, men som med andra utredningar kan det ta tid.

Kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) säger att kommunen kräver varsellampor högst upp på vindkraftverken, vilket enligt honom var fallet redan när ansökan skickades in för flera år sen. Han emotser en ny ansökan från Favonius AB för att kunna ta ställning. Kravet på lampor innebär ett moment 22 för Favonius, Det skulle kräva radarutrustning och det går inte militären med på. Samtidigt menar Favonius att det inte behövs någon ny ansökan och sätter alltså sitt hopp till regeringen.

Eftersom kommunen enligt lag inte behöver motivera varför man säger ja eller nej till vindkraftverk skulle kommunen inte behöva ta upp en omöjlig teknikalitet som orsak, en teknikalitet som kommunen rimligen inte kan ha särskilt stor kunskap om. Det förefaller vara en invändning som kommit till för att lättare slippa godkänna etableringen. Då kan man säga att man är för vindkraft generellt och inte motståndare till förnyelsebar energi. Gissningsvis är det något av samarbetspartierna inom Framtid Falkenberg som är mer emot vindkraft än andra och som gör att tidigare vindkraftsvänliga partier som socialdemokraterna tvingas passa i frågan. Eller är det dåligt och populistiskt ledarskap från Per Svensson? Oavsett är det synd på ett gammalt föredöme som Falkenberg.

ANNONS
ANNONS