Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Erlingson: Systembolaget öppnar i Ullared nästa år - ta i trä

Äntligen! Efter många år av krångel och väntan ser det nu ut som att Ullared får en systembolagsbutik i gamla Netonnets lokaler. Men bäst är att säga "ta i trä", för det lär dröja upp emot ett år innan det är klart. Efter alla turer kan det finnas anledning att vara lite avvaktande och hålla sig kall. Saker som sätter käppar i hjulet har ju hänt förut. Så sent som i oktober 2021 nekade både Systembolaget och fastighetsägaren Gekås till att Netonnets lokaler skulle kunna vara aktuella. Dessförinnan hade en placering i det nybyggda hotellet bedömts som orealistisk.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Att det skulle ta fyra år från beslut till besked och nästan fem år innan den första kunden kan kliva över tröskeln, det hade nog ingen anat. Så himla svårt borde det inte vara att hitta, eller bygga, lämpliga lokaler i Ullared. Men just så svårt har det tydligen varit. Om det varit Systembolaget som släpat benen efter sig eller om något annat orsakat förseningen får vi kanske inte veta.

Systembolaget ägnade annars många år till att hitta undanflykter för att slippa öppna butik i Ullared. Samhället var för litet, det var för få gästnätter och så vidare. Så kallad shoppingturism öppnade upp för nya tankegångar hos det statsägda bolaget, men inkonsekvensen var stor. I Strömstad öppnade redan 2002 en butik specialanpassad för norrmäns köppreferenser, men Ullared ansågs inte vara rätta platsen för en butik. Hyckleri har länge varit Systembolagets bästa gren, inte minst när det gäller nya etableringar.

Boende i Hallands inland kan nu glädja sig att slippa köra till stan för att handla vin till lördagsmiddagen. Alla kunder på Gekås kan handla alkohol när de ändå är i köptagen, men priser i klass med lågprisbutiken kan de förstås inte räkna med. Som Gekås vd Patrik Levin säger betyder ett systembolag ingenting för själva företaget, det kommer kunder till Gekås oavsett. Men för deras besökare ökar bekvämligheten, inte minst de som övernattar i Ullared med omnejd.

Systembolagets utlämningsställe som i dag finns i Ica-butiken i byn kommer förstås att läggas ner, men det borde inte drabba butiken så hårt. Värre kan det bli för Fegenkiosken om utlämningsstället där ifrågasätts på grund av den relativa närheten till Ullared. Ju mindre by desto mer betyder ett utlämningsställe som kan ge extra inköp när kunderna ändå är och hämtar sina flaskor.

Det är bra för utvecklingen i Ullared och övriga inlandet att orten utvecklas och att allt inte hänger på Gekås. Coworking-projektet för ensamma företagare har dragit igång intressanta aktiviteter och samarbeten för företagen i trakten. När Systembolaget startar nästa år är det bara en ordentlig upprustning av vägarna 153 och 154 som fattas för att Hallands inland ska få sig ett ännu större uppsving.

Läs mer: Systembolaget öppnar i Ullared

Läs mer: Systembolaget nära ny butik i Ullared

Läs mer: Systembolaget tog äntligen reson