Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Swedbankskandal skvätter på fler

Fåfängt försöka två sina händer eller stå upp och ställa högljudda krav? Sparbankerna i Varberg och Falkenberg kan nog räkna ut vilken krishantering som är smartast.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

Ledare 23/2. Misstänkt politiskt mord, ryskt skattebedrägeri och kriminell penningtvätt – härvan kring Swedbank är som tagen ur värsta thrillern. SVT:s avslöjanden om att Swedbank, som tidigare bedyrat sin oskuld, har kopplingar till den gigantiska estniska penningtvätthärvan har fått aktiekursen att rasa.

Skandalen har också väckt både oro och bestörtning hos en del bankkunder i Varberg och Falkenberg – vilket inte är fullt så långsökt som de lokala sparbankerna skulle önska. I fredagens HN var Falkenbergs Sparbank förvisso noga med att markera åtskillnaden och att distansera sig från den krisande storbanken. Och vem vill, ens på ett hörn, förknippas med penningtvätt och grov kriminalitet?

– Vi har ingen insyn i Swedbanks verksamhet och aktieinnehavet i Swedbank är strategiskt eftersom vi vill vara med och påverka en leverantör inom framförallt it-tjänster förklarade bankens vd.

Tyvärr låter det som en alltför friserad formulering. Förhållandet mellan Swedbank och Sparbankerna är mer komplicerat än så. Swedbank är en självständig bank. Men Sparbankerna och Swedbank har samtidigt en lång gemensam historia och ett affärsmässigt samarbete.

Sparbankskollektivet är största aktieägare med 10 procent av innehavet i Swedbank, Kontakterna sköts via Sparbankernas ägareförening, ”för att samordna och aktivt driva ägaransvaret”. Det sker även ”löpande informella diskussioner med ledning och styrelse i Swedbank.”

Så viss insyn i verksamheten torde nog även vd:n för Falkenbergs Sparbank ha. Han sitter trots allt i styrelsen för Sparbankernas Riksförbund.

Det bör ses som uteslutet att sparbankrepresentanter i Varberg eller Falkenberg har haft någon aning om skumraskaffärerna. Men varje delägare har en chans att greppa tillfället att demonstrera ansvarstagande. Att tidigt och högljutt kräva oberoende granskning är ett smartare sätt att krishantera än att försöka två sina händer. Särskilt som aktieinnehavet i Swedbank för tillfället mer liknar en förlustaffär än en ”strategisk” investering.

Visserligen har Finansinspektionen nu meddelat att man, tillsammans med sin estniska motsvarighet, skall utreda Swedbanks affärer. Men en smart trädgårdsmästare inser när det är läge att sköta och beskära ekar.

Sparbankerna och Swedbank delar symboliskt eken som logotyp. Nu har grenar på ett av träden börjat skrumpna och risken för spridning är påtaglig. Riksgäldschefen konstaterade i går att Swedbanks agerande kan slå mot hela bankväsendet. Förtroendeskadlig verksamhet får lätt den effekten.

Öppna kort och gedigna utredningar är därför nödvändiga. Men att kapa en murken gren i ektoppen är också att rekommendera. De största aktieägarna kan alltså med fördel ställa krav på ledarskifte i Swedbank.